Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците, битовата престъпност и подслушванията доминират в дебатите по вота на недоверие

| обновено на 10.02.14 в 19:10
Снимка: БГНЕС

Проблемът с овладяване на бежанската вълна, битовата престъпност и управлението на структурите за сигурност, подслушванията бяха в основата на дебатите по вота на недоверие, поискан от ГЕРБ. Бившият заместник министър на вътрешните работи от ГЕРБ Веселин Вучков отбеляза отсъствието на депутатите Христо Бисеров и Делян Пеевски от този дебат.  Двама души, които по думите му, са свързани с реформите в сектора.

Вучков каза, че преди да е гласуван, вотът вече е постигнал своя ефект- акцията на МВР, която започна за борбата с битовата престъпност. А от ГЕРБ по време на дебатите поискаха вътрешният министър да отговори и дали се очаква бежански поток от Афганистан през следващите няколко месеца. В отговор на критиките вътрешният министър Цветлин Йовчев посочи, че новото управление е наследило дебалансирана система под засиления контрол на министъра на вътрешните работи. Той изброи и направеното от него, след изборите, и подчерта, че новите реформи ще балансират системата. Призна, че държавата не е била подготвена за бежанския поток. А за справянето с битовата престъпност Йовчев каза.

Тезата за ширещата се през последно време битова престъпност е мит. В резултат на множеството репортажи, които показаха болката, страха и мъката на хората, които са жертва на битовата престъпниост, в обществото се създаде усещането, че проблемът ескалира сега, което не е истина. Много от посочените престъпления в медийните репортажи са извършени през 2009-та, 2010-та, 2011-та и 2012-та година. Хората с право очакват трайно решаване на техния проблем. Но не може някой да иска вот на недоверие за нещо, което се случва по време на неговото управление.

От името на "Атака" Станислав Станилов обясни, че вот на недоверие би трябвало да се поиска за опит за събаряне на легитимна власт.

Навсякъде, във всяка държава хора, които се опитват да разрушат държавната власт и по нашата Конституция, се наричат престъпници и се съдят. Но тук никой не ги съди, всеки затваря очи. Може би от политическа коректност. Виждате ли как минава политическата коректност - нръгва от циганската престъпност, която е на най-ниско ниво, и стига до там, до организирания метеж за сваляне на конституционната власт. Върху това би трябвало да се замислим. И ако беше поискан такъв вот, аз щях да гласувам за него.

БСП и ДПС застанаха в защита на правителството. Атанас Мерджанов припомни грешките на управлението на ГЕРБ и обясни за вота на недоверие.

Вие представяте този вот като логично продължение на предишните два вота на недоверие на кабинета. Наистина, след като първият вот беше ненавременен, а вторият неоснователен, напълно логично е третият да е неадекватен.

А Камен Костадинов от ДПС призова ГЕРБ:

Ако сте искали в декларираната от ваша страна цел за подобряване на цялостната държавна политика в този сектор, поемете своята отговорност на парламентарна опозиция, участвайте активно в дебатите по законодателство в тази сфера. Сектор "Сигурност" не търпи партизирането, особено тези, които го подчиниха в услуга на собственото си его и превърнаха специалния инструментариум на държавата в свое партийно оръжие.

Премиерът Пламен Орешарски взе думата, след като изслуша дебатите:

Пропуски има, те датират от 90-те години, може би още от 80-те, но въпросът е, че през последните четири години те бяха толкова задълбочени, че изключително се изненадвам, че авторите на това задълбочаване днес дебатират, за да покажат не знам точно какво.

Премиерът напомни сентенцията: 

Когато попитали Хегел: Г-н Хегел фактите не потвърждават вашите изводи, той шеговито отговори, жалко за фактите. Така че аз не чух факти, които да подкрепят твърденията. 

БСП, ДПС и "Атака" заявиха още миналата седмица, че няма да подкрепят вота.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18