Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият филм за Ботев от 45 години насам гостува на Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН

СнимкаХудожествено-документалният филм за Ботев "Ботев: От Голгота към свобода" гостува на Видин по повод годишнината на ПМГ "Екзарх Антим I". Филмът е с дължина 45 минути. В момента създателите му реализират национално турна в 35 училища в страната. Режисьор и продуцент на филма е 23-годишният Искрен Красимиров , потомък на ботевия четник Никола Минков от с. Долна Кремена, Врачанско. Искрен е роден в град Мездра, завършил е Арт Колеж по екранни изкуства в София и Нов Български Университет, специалност "Кино и ТВ". Развитието на сюжета във филма за Ботев е базирано на доста интересна идея- проследяването на събитията става по обратен път, тръгва се по стъпките на Ботевата чета от Балкана към Дунава: 

Снимка"Тази идея е на сценариста Красимир Стефанов, който е дългогодишен журналист от БНТ. Негова е и идеята да включим шестима ученици, чието присъствие доста освежава скучните понякога исторически факти"- каза за "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН младият режисьор. Изисква се голяма смелост, информираност и хъс, за да се направи филм за Ботев. Ето как успява да осъществи тази своя идея Искрен Красимиров:

"Много именити колеги и режисьори ми казваха да не се захващам с този проект, защото Ботев е прекалено голям залък за всяка уста. Дори един режисьор ми каза, че съм луд, на 22 години да тръгна да правя филм за Ботев! Но нещата се случиха с много четене на историята, много мислене и скромен бюджет."

Интересен е фактът, че през последните 45 години, никой не е правил филм, посветен на великия революционер и поет Христо Ботев.

"Последният филм за Ботев е правен преди 45 години. Имахме идеята член на Патриотичния съюз, който участва във възстановките, да играе ролята на Ботев, но той се уплаши да поеме тази отговорност . Тогава случайно намерихме Филип Филипов, боядисахме косите и брадата му и сами виждате поразителната прилика. Плановете ни са да направим филм за Любен Каравелов и Васил Левски , където също ще използваме Филип." 

СнимкаФилип Филипов е на 56 години, от Враца, по професия педагог, в момента- кариерен консултант в център за кариерно ориентиране, работил е и в колбасарски цех, като касапин и хигиенист: "И не ме е срам да го кажа! Имам четири деца, четири внука и внучка. Аз съм вярващ православен християнин." Първата си магистратура завършва в Националната спортна академия, специалност "Физическо възпитание и треньор по футбол", следва Духовната академия в Софийския университет- "Богословие" и трета магистратура "Психология и философия":

Снимка


"Понякога съм трън в очите на управляващите и измислените културтрегери. Направихме този филм, за да може децата ни да не си мислят, че Ботев и Левски са дясното крило на "Реал Мадрид" или централния нападател на "Барселона", или нещо друго... Опитваме се, докато гледат филма, децата да вземат прашинка от духа на великите българи!" Накрая той пожела на присъстващите ученици:

"Бъде българи, много големи българи!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Иво Андреев на финала на Е4

Екстремните спортове 1 - 7 юли 2024

Шестима планински бегачи застанаха на 5 юли на масов старт по българския участък от туристическия маршрут Е4 , познат още като „Петте планини“. Трасето е 240 км, с 14 000 метра изкачване във Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Шестимата са сред най-успешните ултрамаратонци в България - Росен Русев, Пламен Манов, Георги Деспотов, Иво Андреев,..

публикувано на 07.07.24 в 14:45
Мария Николова (вдясно) и Моника Филипова

Екстремните спортове 23 юни - 1 юли 2024

Три жени подобриха досегашното най-добро време при бегачките в Обиколката на Витоша . Мария Николова стана първа, а в рамките на следващата минута финалът беше пресечен от Моника Филипова и Надежда Ангелова. Мария подобри собствения си рекорд, поставен през 2020 г. - 9:17:32 часа. Сега тя финишира 8:56:39 часа след старта. Половин минута по-късно..

публикувано на 01.07.24 в 14:49

30.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 30.06.24 година. Изречение на месеца: "Най-голямата смелост е да не се страхуваш от страха!" Автор: Емилия Търновска от гр. Габрово

публикувано на 30.06.24 в 08:02
Екипът на експедицията до Северния ледовит океан

Екстремните спортове 16 - 23 юни 2024

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан . По-рано тази седмица Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “НЕВЕРЕСТ” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или “С гребане през целiя Северен океан”. Целите на двамата са: • да осъществят..

публикувано на 23.06.24 в 12:16
Законите на Мърфи

23.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 23 юни 2024 г.

публикувано на 23.06.24 в 08:15
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04