Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правила, улесняващи замразяването и отнемането на имущество на престъпници на територията на целия ЕС приеха евродепутатите

европейски парламент
Снимка: БГНЕС

Правила, улесняващи националните органи в замразяването и отнемането на имущество на престъпници на територията на целия Европейски съюз, бяха одобрени на първо четене, съобщи пресслужбата на Европейския парламент. 

Законопроектът, вече неофициално  съгласуван с националните правителства, е част от по-широка стратегия на Евросъюз за борба с измамите и корупцията. Той задължава страните - членки да предвидят изземане на незаконно придобито имущество след влязла в сила присъда. Така властите биха могли да отнемат имущество, дори ако заподозреният или обвиняемият е болен или избягал.

Новите правила ще позволят да иззема имущество, придобито при извършването на сходни престъпления като активна и пасивна корупция в частния сектор, активна и пасивна корупция на служители от евроинституциите или на държавите от Общността, участие в престъпна организация, детска порнография или киберпрестъпления.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде официално одобрено от Съвета на Европейския съюз през следващите седмици. След това страните - членки ще разполагат с 30 месеца, за да приложат Директивата в националните си законодателства. Ирландия ще участва в тези споразумения, а Великобритания и Дания няма да се включат, уточняват от пресслужбата на Европарламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.