Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа се готви за санкции след неделния референдум в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европа се готви за санкции след референдума за независимостта на Крим и евентуалното присъединяване на полуострова към Русия, който ще се проведе в неделя. Вчера Европейският парламент излезе с резолюция, призоваваща Русия незабавно да изтегли всички свои "военни сили, незаконно пребиваващи на територията на Украйна".

Евродепутатите определиха руския "акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим", като нарушение на международното право, плановете на полуострова за референдум за присъединяване към Русия - като незаконни, а действията на Русия като заплаха за сигурността на Европейския съюз.

Европейският парламент подчертава необходимостта Европейския съюз да разговаря с Русия с един глас, както и да подкрепя правото на обединена Украйна да определи свободно своето бъдеще.

Чуйте Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, който на място в Крим ще следи референдума и евродепутатът Евгени Кирилов за дебата в Европарламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.