Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Йорданов: Жилището на Петко Петков от Лясковец не е било проучвано преди акцията

| обновено на 17.03.14 в 12:08
Снимка: БГНЕС

Жилището на Петко Петков от Лясковец не е било проучвано преди акцията в петък. Това съобщи пред "Хоризонт" бившият заместник-директор на Института по психология в МВР Росен Йорданов. Той уточни, че три пъти мъжът е отблъснал атаките на командосите, преди да бъде прострелян и заловен.

Бившият психолог в МВР разясни, че той е дал становище баретите да не бъдат използвани през 2012-а година, а да се търсят други методи. Същото е било мнението и на тогавашния началник на отряда Кирил Димов: През 2012-а година не беше решено да се действа по този начин, а да се действа оперативно. Защо се е забавило, имаше смени на директори тогава си спомням, и какви ли не още фактори, които може да са оказали влияние. Но при всички положения категорично е становището тогава като част от този съвет, който трябваше да подпомогне взимането на решение, беше да не се действа по този начин. Това беше и мнението на тогавашното ръководство и на "баретите".

Росен Йорданов смята, че е имало пропуски дори и в екипировката на командосите преди атаката срещу жилището на Петко Петков в петък: Средствата, които са използвали самите командоси, екипировката им, те са им били ограничени тези средства. Това са неща от кухнята. Аз твърдя, че жилището на този човек не е било проучено предварително. Има си начини да се проучи предварително. Има си начини не да се действа с изненада, а да се действа с подготовка.

Психолозите на МВР на практика не са участвали в акцията, твърди бившият им началник. Той уточни, че преди да заловят мъжът в Лясковец, "баретите" на няколко пъти са се провалили: Той отблъсна три атаки. Ами да, има различни информации. Нека да отговорят на този въпрос внимателно и детайлно, а не да го прикриват в следствена тайна, строго секретни неща и така нататък.

Кореспондентът на БНР във Велико Търново Катя Чорова съобщава, че във Великотърновската болница ще бъде гледано делото за налагане постоянна мярка "задържане под стража" на 53-годишния Петко Петков от Лясковец, който в петък уби един спецполицай и рани други трима. Заседанието ще бъде изнесено в здравното заведение, защото убиецът е в отделението по реанимация и не може да се яви в съдебната зала.

В предаването "12+3" коментар по темата направи и журналистът Силвия Великова. Продължава тази показност, която трябваше кризисно да ни накара да забравим, че има загинал полицай и ранени други трима. Няма такава практика – в такъв случай мярка за неотклонение да се гледа в болницата, защото първо този човек е в много тежко състояние и очакването, че той може да се укрие или извърши друго престъпление е абсолютно невъзможно, второ – това, което слушаме, че през 2012-а е имало подобна операция за неговото въдворяване в психиатрично заведение, когато Районната прокуратура е поискала от съда да го настани, т.е. имаме някакви доказателства, че този човек има психични проблеми. Тогава няма как да му бъде повдигнато обвинение или не и преди да му се направи актуална съдебно-медицинска психиатрична експертиза, коментира тя и допълни, че ако тази експертиза установи, че той е с психично заболяване, той не може да носи наказателна отговорност и това обвинение става безсмислено.

Това, което очакваме от прокуратурата, освен така бързо да действа, е да се направи проверка и на спецоперацията и на това как се раздава оръжие в България, каза още Великова.

Цялото интервю с Росен Йорданов, както и коментара на Силвия Великова чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04