Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва конференция "Полша и поляците в новата българска история от средата на XIX до средата на XX век"

У нас се провежда двудневна конференция "Полша и поляците в новата българска история от средата на 19 до средата на 20 век".  В рамките на форума проф. Станислав Виех /на снимката/ изнесе лекция в Полския културен институт за ролята на ген. Йосиф Гурко, герой на боевете при Шипка в Руско-турската война и на поста Варшавски генерал-губернатор. Според полския учен ген. Гурко ще остане завинаги сред поляците като най-репресивния руски управник на Полша през този период. Гурко е настоявал за пълната русификация на Полша, казва полският учен и допълва, че сред руските управници на страната му той не заема добро място в паметта на поляците.

Героят от боевете на Шипка и Руско-турската освободителна война ген. Йосиф Гурко, според полския историк и изследовател, е възприеман доста нееднозначно като Варшавски генерал-губернатор. Той разказва за този период от управлението на ген. Гурко в Полша, че е бил доста крайно настроен спрямо местното полско население: 

От страна на поляците неговото управление е възприемано като най-репресивното и най-зле влияещото на Полша. Тази теза се подкрепя от много примери като опит за сериозна русификация на полските училища, преследване на полските духовници и също прогонване на поляци от административни постове, които са заемали в този период. Тези характеристики за ген. Гурко не са особено познати, защото те вредят на руската, но и на българската историография. Затова аз показвам Гурко във всичките му аспекти, както и в неговата позитивна и светла страна, така и от негативните му действия. В страната ви той е познат като войник и предводител, но малко се познава в историческите ви среди като един антиполски и много строг управител на Варшавското губернаторство. Идеята да се кръщават места и улици на ген.Гурко, каквото виждаме в България, подобна инициатива в Полша не би била посрещна с разбиране и подкрепа. Например Гурко е бил инициатор на създаването на най-големия православен храм в Европа, за поляците това е било като атака срещу католическата вяра и опит за доминация на православната вяра върху тяхната. В момента след това, когато руските войски се оттеглят от Полското кралство, храмът е бил унищожен. За българите ген. Гурко е символ на братската помощ и освобождението от османската власт, докато за поляците периодът, свързан с неговото управление, е време на преследвания, репресии и на изпращане в изгнание. Дори в полската историография той е представян като унищожителя на поляци. Също така образът на руския император Александър Втори в Полша и България има различни измерения. Ако за страната ви той е освободител, то за поляците е човекът, който изпраща в изгнание 50 000 души, и е отговорен за убийството на 20 000 и това го превръща в доста негативен образ. Затова изводът е такъв, че народните историографи по много селективен начин създават образите на своите герои. Гледните точки са различни, мненията много често си противоречат и затова историческите оценки трябва да се правят на базата на пълния набор от елементи. 

Според проф. Виех, ген. Гурко е един от сложните етапи в полско-руските отношения: 

Това неминуемо е така. Разделянето на Полша между три държави в миналото довежда до голяма зависимост на Полша от Русия. Не всички руски генерал-губернатори са били еднакво възприемани. Например предшественикът на Гурко, ген. Албедински, е много харесван от поляците. В докладите си до руския император той е молил за облекчения относно полския език и поляците, които са работили в администрацията, както и полските католически духовници. Докато Гурко е действал обратно, искал е усилена русификация на Полша. Когато напуска Варшавското генерал-губернаторство неговият наследник Лебередински е либерал. Сред руските управници на Полша Гурко не заема добро място в паметта на поляците. Когато гледате сега на ставащото в Крим и анексирането му, спомняте ли си за сложите моменти, през които са минали полско-руските отношения? Има ли сходство между сегашните и тогавашните руски действия? Да, Гурко е инициатор на прочистването на полската земя от влиянието на католицизма и полския език. Той получава разрешение за действията си от най-високопоставените власти да премахне от източните райони на Варшавското губернаторство поляците, работещи в администрацията, които са били заменени от руснаци. В следствие на това Хелмската губерния е призната за руска и откъсната от полските земи. И всъщност това е една аналогия със сегашните претенции към Украйна и Крим от руска страна, които са актуална тема.   


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Спортното събитие „Дари дъх“ във фитнес „Спартак“ се води от кондиционния треньор Стефан Терзийски.

„Дари дъх“ дава гласност на страдащите от пулмонална хипертония

В София в 10 ч. бе дадено началото на „Дари дъх“  - спортно събитие, посветено на хората, които страдат от пулмоналната хипертония. Чрез провеждането му организаторите целят да дадат гласност на заболяването, както и на нуждата държавата да вземе мерки в тази посока. Световния ден на пулмоналната хипертония се отбелязва на 5 май, но заради..

публикувано на 15.05.21 в 10:24
Али Лариджани се регистрира като кандидат за президент във вътрешното министерство в Техеран.

Бивш шеф на парламента на Иран се кандидатира за президент

Бившият председател на иранския парламент Али Лариджани се регистрира като кандидат за президент, предаде Ройтерс. Изборите са следващия месец. Регистрацията на Лариджани, който е бивш преговарящ по ядреното споразумение със световните сили и съветник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, беше предавана на живо по телевизията...

публикувано на 15.05.21 в 10:05

Организира се почистване на зоната край Панчаревското езеро

Днес се организира почистване на зоната край Панчаревското езеро. В акцията могат да се включат служители на компании, жители на район „Панчарево“,  любители на природата. Поканени са и спортните клубове, които тренират в езерото. В 11 часа пред сградата на читалище „Виделина-1908“ ще бъде открит Дванадесетия фолклорен фестивал „С песен и..

публикувано на 15.05.21 в 09:57
Николай Младенов

Николай Младенов: Разрушителна война ще направи Газа неуправляема

„Това, което сега се случва, беше абсолютно предотвратимо. Много грешки бяха допуснати от двете страни.“ Това мнение относно ескалиралия конфликт Израел – Палестина изрази в интервю за БНР Николай Младенов, доскоро координатор на ООН за близкоизточния мирен процес. По думите му ескалацията е била оставена да се случва седмици наред, преди да се..

публикувано на 15.05.21 в 09:57
Екологичните превозни средства, които са китайско производство, ще обслужват нова туристическа линия във Велико Търново.

Велико Търново купи три електробуса

Община Велико Търново купи три електробуса, които ще обслужват новата туристическа линия в града. Екологичните превозни средства за градския транспорт във Велико Търново са китайско производство, доставени са по обществена поръчка за 1,6 милиона лева. Според техническите спецификации електробусите могат да превозват по 60 пътници и трябва..

публикувано на 15.05.21 в 09:50
Родната къща на Щастливеца е една от най-забележителните сгради в Свищов

95 години от откриването на къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов

Днес се навършват 95 години от откриването на къщата-музей на Алеко Константинов в родния му Свищов. Годишнината се отбелязва с изложба в крайдунавския град. Родната къща на Щастливеца е една от най-забележителните сгради в Свищов. Малко известен факт е, че през 1896 година Алеко Константинов отказва да я продаде на търговец, предложил му 15..

публикувано на 15.05.21 в 09:39
Хади Амр слиза от самолет на американските ВВС в Тел Авив.

Пратеник на САЩ пристигна в Тел Авив за преговори с Израел и палестинците

Американски пратеник пристигна в Тел Авив за преговори в опит за деескалация на напрежението между Израел и палестинците. Хади Амр ще участва в разговори с представители на израелците, палестинците и ООН, с надеждата да се споразумеят за прекратяване на огъня. Рано тази сутрин Израел отново нанесе въздушни удари в Газа, а палестинските..

публикувано на 15.05.21 в 09:24