Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва конференция "Полша и поляците в новата българска история от средата на XIX до средата на XX век"

У нас се провежда двудневна конференция "Полша и поляците в новата българска история от средата на 19 до средата на 20 век".  В рамките на форума проф. Станислав Виех /на снимката/ изнесе лекция в Полския културен институт за ролята на ген. Йосиф Гурко, герой на боевете при Шипка в Руско-турската война и на поста Варшавски генерал-губернатор. Според полския учен ген. Гурко ще остане завинаги сред поляците като най-репресивния руски управник на Полша през този период. Гурко е настоявал за пълната русификация на Полша, казва полският учен и допълва, че сред руските управници на страната му той не заема добро място в паметта на поляците.

Героят от боевете на Шипка и Руско-турската освободителна война ген. Йосиф Гурко, според полския историк и изследовател, е възприеман доста нееднозначно като Варшавски генерал-губернатор. Той разказва за този период от управлението на ген. Гурко в Полша, че е бил доста крайно настроен спрямо местното полско население: 

От страна на поляците неговото управление е възприемано като най-репресивното и най-зле влияещото на Полша. Тази теза се подкрепя от много примери като опит за сериозна русификация на полските училища, преследване на полските духовници и също прогонване на поляци от административни постове, които са заемали в този период. Тези характеристики за ген. Гурко не са особено познати, защото те вредят на руската, но и на българската историография. Затова аз показвам Гурко във всичките му аспекти, както и в неговата позитивна и светла страна, така и от негативните му действия. В страната ви той е познат като войник и предводител, но малко се познава в историческите ви среди като един антиполски и много строг управител на Варшавското губернаторство. Идеята да се кръщават места и улици на ген.Гурко, каквото виждаме в България, подобна инициатива в Полша не би била посрещна с разбиране и подкрепа. Например Гурко е бил инициатор на създаването на най-големия православен храм в Европа, за поляците това е било като атака срещу католическата вяра и опит за доминация на православната вяра върху тяхната. В момента след това, когато руските войски се оттеглят от Полското кралство, храмът е бил унищожен. За българите ген. Гурко е символ на братската помощ и освобождението от османската власт, докато за поляците периодът, свързан с неговото управление, е време на преследвания, репресии и на изпращане в изгнание. Дори в полската историография той е представян като унищожителя на поляци. Също така образът на руския император Александър Втори в Полша и България има различни измерения. Ако за страната ви той е освободител, то за поляците е човекът, който изпраща в изгнание 50 000 души, и е отговорен за убийството на 20 000 и това го превръща в доста негативен образ. Затова изводът е такъв, че народните историографи по много селективен начин създават образите на своите герои. Гледните точки са различни, мненията много често си противоречат и затова историческите оценки трябва да се правят на базата на пълния набор от елементи. 

Според проф. Виех, ген. Гурко е един от сложните етапи в полско-руските отношения: 

Това неминуемо е така. Разделянето на Полша между три държави в миналото довежда до голяма зависимост на Полша от Русия. Не всички руски генерал-губернатори са били еднакво възприемани. Например предшественикът на Гурко, ген. Албедински, е много харесван от поляците. В докладите си до руския император той е молил за облекчения относно полския език и поляците, които са работили в администрацията, както и полските католически духовници. Докато Гурко е действал обратно, искал е усилена русификация на Полша. Когато напуска Варшавското генерал-губернаторство неговият наследник Лебередински е либерал. Сред руските управници на Полша Гурко не заема добро място в паметта на поляците. Когато гледате сега на ставащото в Крим и анексирането му, спомняте ли си за сложите моменти, през които са минали полско-руските отношения? Има ли сходство между сегашните и тогавашните руски действия? Да, Гурко е инициатор на прочистването на полската земя от влиянието на католицизма и полския език. Той получава разрешение за действията си от най-високопоставените власти да премахне от източните райони на Варшавското губернаторство поляците, работещи в администрацията, които са били заменени от руснаци. В следствие на това Хелмската губерния е призната за руска и откъсната от полските земи. И всъщност това е една аналогия със сегашните претенции към Украйна и Крим от руска страна, които са актуална тема.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39