Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Оценка за въздействието върху България при евентуални санкции срещу Русия е изпратена в ЕС

Снимка: БГНЕС

България е изпратила в Европейския съюз (ЕС) своя предварителна оценка за въздействието върху страната ни при евентуални санкции срещу Русия. Това каза премиерът Пламен Орешарски след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той подчерта, че не очаква широкомащабни санкции:

На този етап не е голяма вероятността за широкомащабни санкции. Ние ще участваме във формиране на европейска позиция, както и досега сме го правили. Това означава, че ще формираме европейската позиция чрез участието ни в дебатите на европейско равнище. Ние сме страна - член и заедно с други страни - членки, които имат сходни на нас позиции. Това в момента е обща позиция на политическите сили и институциите. Аз запазвам увереност, че няма да се стигне до широкомащабни санкции. 

Премиерът каза, че засега не са обсъждани евентуални компенсации за страната ни.

Орешарски отбеляза, че отблизо се следи ситуация с българското население в Украйна, за да може да се реагира своевременно при евентуални рискове:

Ние поддържаме контакт с тях, следим настроенията, евентуално рисковете, свързани с тях, които на този етап не виждаме, но това е и смисълът да следим настроенията сред тях, за да можем да реагираме адекватно. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

КСНС: България не признава резултатите от референдума в Крим

България действа като член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, като отчита националния си интерес. България работи за това ЕС да има единна позиция по отношение на кризата в Украйна. България подкрепя суверенитета, единството и териториалната..

обновено на 24.03.14 в 14:38

Янаки Стоилов: България няма интерес от евентуални санкции на ЕС срещу Русия

След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) Янаки Стоилов от БСП обясни пред журналисти позицията на левицата относно евентуални санкции на ЕС срещу Русия. Според него отговорност за тях ще носи бъдещото поведение на Русия:..

публикувано на 24.03.14 в 15:17

Борисов: ГЕРБ подкрепя решенията на Консултативния съвет на национална сигурност

Партия ГЕРБ подкрепя решенията на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), взети днес. Това обяви след заседанието на КСНС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Ние имаме позиция, каквато е позиция на нашите партньори в Европейския съюз и НАТО...

обновено на 24.03.14 в 18:29

Цветлин Йовчев определи позицията на КСНС за кризата в Украйна като "балансирана"

Вицепремиерът Цветлин Йовчев определи като балансирана приетата от Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) позиция за кризата в Украйна и посочи: Като цяло, мисля, че не беше съгласен господин Сидеров с духа, в който вървеше..

публикувано на 24.03.14 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев: Въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Президентът Румен Радев заяви, че въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО, като отговорът ще зависи от развитието на бойното поле и възможността да се постигне устойчив и справедлив мир.  В рамките на откритата 28-а годишна кръгла..

публикувано на 02.07.24 в 12:13
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обвини Николай Марков в натиск и заплахи

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов обвини председателя на ПГ Николай Марков, че е отправял заплахи към него. Заплахите от Марков са били предшествани от закани от трето лице, ако "Величие" не подкрепи кабинет с първия мандат. "На 19..

публикувано на 02.07.24 в 12:06
Синеморец

"Формулата на Тео" и "Ваклуш" на Фестивала на Мисълта в Синеморец

"С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура".  Това сподели в интервю за БНР Христо Кулеков, организатор на събитието.  Тази вечер е втората и ще..

публикувано на 02.07.24 в 12:02

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. От Асоциацията на концесионерите на плажове заявиха, че..

публикувано на 02.07.24 в 11:56

Жълт и оранжев код за опасно време в почти цялата страна

Жълт и оранжев код за опасно време е в сила днес в почти цялата страна. Оранжевият код е за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в Северозападна България в пет области.  В 22 области е в сила жълт код за горещо време и гръмотевични бури. Има..

публикувано на 02.07.24 в 11:51

Торите се опасяват от супермнозинство на лейбъристите след парламентарния вот

По-малко от 48 часа остават до общите избори в Обединеното кралство. Премиерът Риши Сунак предупреди гласоподавателите да не дават "супермнозинство" на лейбъристите в новия парламент, на фона на анкетите, които продължават да прогнозират убедителна..

публикувано на 02.07.24 в 11:44
Галин Цоков

Галин Цоков: В нито една област резултатите на седмокласниците на НВО нямат спад

54,6 точки от 100 възможни е средният резултат на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, а 42.9 точки - по математика. Изпитите се проведоха миналия месец. За сравнение - резултатите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:18