Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Икар” за чест и достойнство за актьора Михаил Илийков

Снимка: theatresliven.com

На 27 март честваме Световния ден на театъра
Там, където има човешко общество, там се проявява неукротимият дух на представлението. Под дърветата в малките селца и по високо оборудваните сцени на световните метрополиси; в училищните зали, на полето и в храмовете; в бедните квартали, по площадите, в социалните центрове и градските сутерени, хората се събираме, за да преживеем заедно ефимерните театрални светове, които създаваме, за да дадем израз на своята човешка сложност, своята ранимост и многообразие в живи плът, дъх и глас. Събираме се, за да плачем и да си спомняме; да се смеем и да съзерцаваме; да се учим, да утвърждаваме и да фантазираме. За да се възхищаваме на техническите умения и да въплъщаваме божествата. За да спрем заедно дъха си пред способностите ни за красота, състрадание и чудовищност. Идваме, за да получим енергия, сила. За да честваме богатството на своите различни култури и да разсейваме границите, които ни разделят.
Думи на южноафриканския драматург, режисьор и сценограф Брет Бейли по случай Международния ден на театъра, който от 1962 година се чества по цял свят на 27 март, по решение на ООН. На този ден всеки театър по света избира сам спектакъла, който да играе по случай празника, а след представлението представя пред публиката посланието на един изтъкнат театрален творец. Тази година избран да направи обръщение към публиката по целия свят е Брет Бейли.

Нашата страна също чества Международния ден на театъра и вече стана традиция тъкмо на този ден Съюзът на артистите в България да връчва своите награди „Икар” за най-добрите постижения в театралното изкуство през сезона. Кои ще получат престижното отличие, ще стане ясно на церемонията по връчването на наградите в Народния театър „Иван Вазов” тази вечер (27 март). Отсега са известни обаче носителите на двете почетни награди – „Икар” за изключителен творчески принос ще бъде връчена на актьора Стефан Мавродиев, а „Икар” за чест и достойнство – на колегата му Михаил Илийков от сливенския театър.
Ето какво сподели Михаил Илийков за слушателите на „Артефир“, часове преди да получи своята награда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.