Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК вече функционира в пълен състав

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия вече работи в пълен състав. Маргарита Златарева е поела функциите на втори заместник-председател, обявиха от Комисията. Все още план-сметката за изборите не е гласувана, възнагражденията на членовете на изборни комисии за евровота ще се определят до утре вечер.

От вчера доцент Маргарита Златарева работи в ЦИК и колегите отричат към нея да има негативно отношение, потвърди един от тримата говорители Александър Андреев.

Доцент Златарева е един добър специалист. Тя добре познава изборното законодателство. Мисля, че до момента Централната избирателна комисия, както преди нейното встъпване, но вече в пълния си състав, работи като един колегиален орган от професионалисти, обясни Андреев.

По повод тиражирани твърдения, че се готви "Костинброд 2" и отново да се правят опити за агитация в деня за размисъл, другият говорител Цветозар Томов беше категоричен, че ако се случи, ще има реакция.

Ако наистина възникне ситуация някой да си позволи да води агитация в изборния ден, смятам, че Централната избирателна комисия в този си състав ще приложи правомощията си, обясни Томов.

Въпреки казаното от финансовия министър Петър Чобанов, че евровотът ще струва 22 милиона лева, от ЦИК не го потвърдиха.

Проект на план-сметка все още не е разглеждан от Централната избирателна комисия, така че отделните пера кои са не можем да ви кажем, каза третият говорител Камелия Нейкова.

Трескаво в Комисията пишат стратегията за информационно-разяснителна кампания. Разчитат и на обществения съвет да помогне за това. Според Цветозар Томов има рискове, ако избирателната активност на 25-и май е ниска.

Главната опасност, според мен, за едни евроизбори в България е ниският интерес респективно спрямо тях, което може да изкриви политическото представителство и освен това винаги е индикатор за ниска легитимност на избраните, каза Томов.

До утре вечер ще са ясни правилата за образуване на секционни комисии в чужбина и как точно ще гласуват сънародниците ни зад граница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЦИК създава обществен съвет с представители на НПО-та

Централната избирателна комисия създава обществен съвет. В него ще влязат представители на неправителствени организации, които са участвали като наблюдатели на избори. Заявки за включване в съвета ще се приемат до края на утрешния ден. Също до утре ЦИК..

публикувано на 27.03.14 в 12:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдатв държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии...

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е..

публикувано на 19.04.24 в 07:41
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В..

публикувано на 19.04.24 в 07:33
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на..

публикувано на 19.04.24 в 07:30