Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев организира дебат за ситуацията на македонските българи от края на 19 в. и началото на 20 в.

Снимка: andrey-kovatchev.eu

Евродепутатът Андрей Ковачев организира днес в Брюксел дебат "Документите говорят: съдбата на македонските българи". Събитието е съвместна инициатива с Библиотеката на Европейския парламент. Ще бъдат представени уникални сборници от документи на Обществото на народите, документиращи ситуацията на македонските българи от края на 19 в. и началото на 20 в.

Македонските медии реагираха остро на инициативата, като в съобщение на Македонската информационна агенция се казва: „Ковачев, представител на партия ГЕРБ на Бойко Борисов, който редовно организира пседводебати и събития, свързани с някакви нарушавания на правата на българското малцинство в Македония, този път пред самият край на работата на европарламента и преди изборите за евродепутати, които ще се състоят през май, отново се опитва да влоши добросъседските отношения между България и Македония."

Андрей Ковачев разказа за събитието и коментира, че е огорчен от реакцията на македонските медии. Той подчертава, че става дума за автентични документи и са неуместни всякакви политически спекулации.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.