Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Надежда Сляпата“ и умението да си пазиш достойнството

Най-новата постановка по пиесата на Боян Папазов е на режисьора Иван Ковачев и има премиера утре вечер (10 април) на камерната сцена „Славянска беседа“

Савина Бързева и Илиян Марков в сцена от спектакъла
Пиесата на видния български драматург е писана през 1978 година, но дълги години след това не стига до сцена. Режисьори като Пантелей Пантелеев, Иван Добчев и Гриша Островски са започвали работата си над нея, репетициите впоследствие са спирани и спектаклите така и не  са дочаквали премиера. Сценичният живот на пиесата започва едва след демократичните промени, а преди десетина години „Надежда Сляпата“ беше поставена с успех и в Народния театър „Иван Вазов“ от Възкресия Вихърова. Сега режисьорът Иван Ковачев дава нов живот на този текст на камерната сцена „Славянска беседа“, със съучастието на  актьорите Савина Бързева и Илиян Марков. Иван Ковачев е автор на редица документални филми, между които и филмите за Юлия Огнянова и „Директор на водопад“, спечелили му международна известност. През 1991 година той емигрира в САЩ, там създава формацията The Zig Zag Theatre Company, работи в различни средни и малки театри в района на Вашингтон. В САЩ получава и наградата за най-добра екранизация на класическо произведение на фестивала в Хюстън, Тексас, за "Вишнева градина". Сега режисьорът отново работи в България и утре вечер предстои премиерното представление на най-новата му постановка „Надежда Сляпата“.

Какво сподели за „Артефир“ Иван Ковачев, ще чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.