Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Антистатик" - фестивал за съвременен танц и пърформънс

Снимка: antistaticfestival.org

Днес ще бъдат изпълнени българските представления от фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, който върви през тази седмица. Това са постановките, обединени в проекта „Тризависим“. Преди да започнат обаче - в „Червената къща“ ще се проведе дискусия за липсата на пространства за независим театър и танц в София.

След последната театрална реформа - достъпът до сцени и пространства, постави в реална изолация свободните артисти. На практика те не могат да покажат своя продукт, тъй като приоритетно се поставят държавно бюджетирани постановки, а наемът, който се иска е непосилен за изпълнителите.

Именно тези въпроси ще бъдат коментирани и днес от 18:30 ч в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ . Дебатът е озаглавен „Преосмисляне на политиките за пространства за съвременен независим театър и танц в София“ и е по инициатива на фестивала „Антистатик“ и Асоциацията за свободен театър.

Поканени са представители на Столичната община, на Министерството на културата, независими артисти и директори на столични театри. На обсъждането ще се дискутират начинът на управление на държавните и общински театри и необходимите промени в регламентирането на отношенията им с независими продукции, както и възможностите  за преобразуването и отварянето на нови пространства за изпълнителски изкуства в столицата.

Подробностите за всичко това чуйте от репортажа на Златина Йовкова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.