Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунис - усещане за паралелна реалност

Тунис – древност, мистерия, екзотика – земя, предизвикваща дълбока възхита и усещане за паралелна реалност. От луксозните средиземноморски курорти, наситени с аромат на рози и жасмин, през величието на планините, приютили древните жители бербери, до безкрайните меки пясъци на пустинята Сахара. Стотици хиляди камили кръстосват тези митични пясъци, сякаш изгубени в безбрежната шир, даващи богатството  и поминъка на бедуините.

С полет от Истанбул само за два часа и половина ще сте на африканска земя. На летището в столицата Тунис можете да обмените долари или евро в местната валута  динар, която е равна с българския лев. Това ще ви осигури удобството да пазарувате в страната. Имайте предвид, че местните стоки са в изобилие и на много достъпни цени. 

Снимка

В цялата страна има  пъстри дюкянчета с ръчно направени бижута, тъкани черги и килими от камилска вълна, шалове от лен и коприна, сакове, чанти, обувки, портфейли от камилска  кожа, приказни фенери с ковано желязо, ръчно рисувана берберска керамика, ароматни подправки, чай, разкошни мозайки, арганово масло и парфюми. И всичко това в Медините – старинна част в градовете, със сенчести и тесни улички, където можете да хапнете в традиционен ресторант или да се насладите на ментов чай в уютно кафене.

Подгответе се емоционално  за дълго и придружено с усмивка пазарене. Всичко е във финеса, с който ще го правите. Имайте предвид, че от първоначално обявената цена, спокойно можете да свалите от 50 до 70 %, а обърнете ли гръб- търговците ще тръгнат след вас и ще ви убеждават – отново с усмивка – и най-често ще чувате: „Това е оригинално, ръчно направено, без машини, берберско и не е скъпо”

Едва ли ще ви стигне една седмица, за да се потопите в цялото величие  на северноафриканската държава Тунис. Но със сигурност ще можете да видите различните й  природни и архитектурни  превъплъщения.  Столицата Тунис е модерна и динамично развиваща се, опасана  с високи сгради със стъклени фасади, с музей, съхранил най-уникалната колекция от мозайки в света, с впечатляваща старинна част, с безброй магазинчета и сергии. В столицата  още се  събират граждани и протестират, но всичко е в името на желанието да бъде чут гласът на хората. Отминали са  сложните събития, различно е и мястото, откъдето всъщност започна  Арабската пролет. На много места ще видите хора, които танцуват и се веселят.

Снимка

Сякаш кацнало над модерния град Тунис е артистичното градче Сиди Бу Саид. Тръгвайки по калдаръмените стръмни улички – дъхът ви ще спре от гледката към морския бряг, от старинните бяло варосани двуетажни къщи със наситено морско синьо врати и прозорци. От дворовете се подават отрупани с плодове мандарини и огромни кактуси. Окъпани от средиземноморските вълни модерните курорти Сус и Хамамет предлагат условия за пълноценен отдих. Сред алеите с огромни палми ще почувстваме екзотиката на мястото и навред ще усещате уханието на жасминовите дървета.


Снимка

Можете да се повеселите и в т,нар. Нова Медина – лунапарк с много забавления. Гостоприемно ще ви посрещнат и с думите : Добре дошли сте в Хамамет”. О, България – много добри хора, вие имахте и много добър футболист Стоичков, 1994 –та – ооо, какъв хубав футбол играха българите”.

Вълнението ще е пълно, когато кракът ви стъпи в древната земя на величествения и богат за времето си античен пунически  и по-късно римски крепостен град Картаген.

Снимка

Ще ви изуми и изключително запазеният римски колизеум в Ел Джем (станал декор за фимла”Гладиатор”). Колизеумът ще ви напомни за величието  и славата на Римската империя. Огромният, построен за грандиозните гладиаторски битки  амфитеатър, и събирал над 30 хиляди зрители, и до ден днешен смайва посетителите.

Снимка

Навлизайки в централната част на Тунис, ще попаднете в магическите земи на Матмата  - с най-голямата общност на троглодитите (хора, които живеят в пещери и скални жилища). Там можете да се докоснете до бита на берберите и да пиете ароматен ментов чай. Матмата, наричана домът на култовата поредица „Междузвездни войни”  - е меката на милионите фенове на популярната лента по света. Когато режисьорът Джордж Лукас попада в тези земи, търсейки подходящо място да пресъздаде планетата, на която се ражда култовият герой Люк Скайуокър, възкликва от възхита, че е открил нова планета – наричайки земите „ледената планета”.

Снимка

Поразени и напълно слисани ще останете след съприкосновението със пустинята Сахара. Прекрачвайки портата на пустинята в Дуз, ще ви завладее духът на фините като брашно пясъци и  язденето на своенравните камили. Не пропускайте да полетите  с делтапланер над пустинята. А ако имате възможност, разходете се  в пустинята и през нощта. Луната ще осветява пясъчните дюни и вие ще сте една щастлива песъчинка от безкрая.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сторми Даниълс дава показания

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа. Одиторите на ЕС отбелязват, че обикновено са необходими от 14 до 23 месеца от приключването на..

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши..

публикувано на 07.05.24 в 19:12

Десетки хора протестират заради промяната на движението в района на НДК

Десетки хора се събраха на протест тази вечер в центъра на София. Недоволните протестират на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района въведена от Столична община. Един от недоволните е Антон, който живее в района и има бизнес на метри от мястото на..

публикувано на 07.05.24 в 19:11