Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хюман райтс уоч" потвърди обвиненията си към правителството в системно насилие и връщане на бежанци към Турция

Сирия
Снимка: Nidal Khlaif

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" потвърди обвиненията си към българското правителство в системно насилие и връщане на бежанци към Турция. Организацията отрече да са манипулирани данните в нейния доклад, който днес беше официално представен в София.

Американският представител на "Хюман райтс уоч" Бил Фрейлик изрази съжаление от реакцията на българското Министерство на вътрешните работи, което го обвини в лъжа и манипулация. Той потвърди данните от представения доклад за поне 519 души, заловени на българска територия и принудително върнати обратно до турската граница. Според Фрейлик, заповедта за това е била дошла директно от правителството в София и е системна политика в нарушение на европейската конвенция за правата на човека. Въпреки това Бил Фрейлик не се ангажира с твърденията дали случаите в доклада на упражнено насилие от български гранични служители върху бежанците са били официално наредени от властите тук или са били отделни изолирани случаи.

Също така от "Хюман райтс уоч" потвърдиха, че всички данни за лошите условия в центровете за задържане на кандидати за убежище са били такива, каквито са ги представили. Въпреки обвиненията от председателя на Държавната агенция за бежанците, че снимките, които са представени, са били фалшифицирани. Бил Фрейлик заяви, че снимките са правени лично от него и от неговия молибен телефон и би било нужно да има филмов режисьор да може да инсценира подобна тъжна реалност.

Освен това от правозащитниците изразиха съжаление, че от МВР и Държавната агенция за бежанците са отказали днес повторна среща с тях с мотива, че тъй като докладът бил манипулиран, нямало за какво повече да говорят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Хюман райтс уоч": България е неспособна да осигури основна хуманитарна помощ на бежанците

Международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" обвини България в систематични и целенасочени действия да се пречи на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в страната ни и да подадат молби за международна закрила. Докладът от 84 страници е..

публикувано на 29.04.14 в 09:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния..

публикувано на 13.09.24 в 20:50
Постоянният представител на Русия в съвета за сигурност на ООН Василий Небензя

Руският представител в ООН предупреди НАТО за риск от въвличане в "пряка война" с Москва

Разрешаване на Украйна да нанася удари със западно оръжие дълбоко на руска територия ще доведе до началото на "пряка война" между Русия и НАТО, обяви представителят на Руската федерация Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност..

публикувано на 13.09.24 в 20:44
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа..

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши..

публикувано на 13.09.24 в 19:26