Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде да получим здравна помощ по празниците, когато личният ни лекар почива

През предстоящите празнични дни ще се отдадем на почивка и забавления с близките ни хора. За съжаление обаче възникват и случаи, когато това време е помрачено от заболявания и инциденти, които изискват медицинско лечение. А както и ние, така и нашите лични лекари също се нуждаят от почивка и точно в тези дни не работят.

Какви са начините да получим здравна помощ в такива моменти?

Според Националния рамков договор общопрактикуващите лекари могат да сключат споразумения с медицински центрове, които да поемат пациентите им тогава, когато те не са на работа. Може би около 70-80 % от личните лекари в София имат договори с неотложни центрове за медицинско лечение. Това значи, че в извънработното време на джипитата или когато те отсъстват - пациентите се пренасочват към подобни кабинети, разясни д-р Цветан Диманов, управител на такъв център.

В София съществуват няколко кабинета за неотложна помощ, като медицинския център, чийто управител е д-р Диманов има два -  единият е за възрастни над 18-годишна възраст, а другият за деца до 18 г.

Д-р Цветан Диманов допълни, че в момента върлуват пролетно-летните вируси, като около 2/3 от тях са свързани с възпаления на горните дихателни пътища, а останалата част са ентеровируси, които удрят храносмилателната ни система. Хубавото при тези вируси е, че заболяването протича за два три дни, като д-р Диманов съветва като профилактика да се приема витамин С, но не повече от 1 грам дневно.

Чуйте в репортажа на Златина Йовкова и от д-р Цветан Диманов каква е разликата между неотложна и спешна помощ, заплаща ли се тя, правят ли лекарите от медицинските центрове домашни посещения и още.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.