Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Важно е да има памет и паметници на хората, които не се приспособяваха към комунистическия режим според д-р Георги Лазаров от Балтимор

Снимка: БГНЕС


"Ако градът София не искаше паметник на писателя Георги Марков, щях да го направя на моста Ватерло в Лондон". Това казва доктор Георги Лазаров от Балтимор, който дава средствата за паметник на убития в Лондон писател и журналист Георги Марков, проект, по който вече се работи.

Д-р Лазаров е хирург. Напуска България още през 1971 г. Живее в Балтимор, щата Мериленд, САЩ и един от най-известните хирурзи на ръката там, като част от екипа на Националния център по хирургия на ръката в Балтимор.

По проекта на д-р Лазаров за паметник на Георги Марков в момента работи  Данко Данков - същият скулптор, който отново по инициатива и с финансиране от д-р Лазаров, направи статуите на Сашо Сладура / убит в лагера "Слънчев бряг" в Ловеч по времето на комунистическа България/, пловдивския чешит Мильо и Цанко Лавренов в Пловдив, както и на Светослав Лучников в София.

Родом от Пловдив, д-р Лазаров  е убеден, че както бившият режим от времената на т.нар. комунистическа България е издигал паметници на своите герои, така и демокрацията трябва да запази паметта за хората, които са се противопоставяли на бившия режим с цената на кариерата или на живота си. За обществото днес е важно да знае имената на хората, които не са се приспособявали към несправедливостта и привилегиите към онази система, която се представяше като общество на равенството, а всъщност съвсем не е била такава. Затова и той не се учудва, че днешните наследници на ръководството на бившата тоталитарна партия БКП са най-големите "капиталисти".

"Георги Марков е изключитилен журналист, а Задочните му репортажи трявба да се изучават в училище", казва д-р Лазаров. На въпроса какво мисли за инициативата за почистване на паметниците от социализма, и по-специално на Альоша, обявена от БСП точно в деня, когато се почиташе паметта на жертвите от лагера в Ловеч за "врагове на комунизма", д-р Лазаров каза, че е "против бутането на паметници, но не одобрява цинизма на днешните управляващи".

Общо седем са паметниците, издигнати досега с помощта и по инициатива на д-р Георги Лазаров от Балтимор. "Започнах в Пловдив с паметника на пер Камен, моя учител по философия, който бе убит през 1952 г.", сподели д-р Лазаров за първия паметник, който издига за католическия свещеник Камен Вичев, убит по делото срещу католическите свещеници по времето на сталинизма.   Известният хирург признава, че инициативите му не винаги са посрещани радушно от българските власти: "Например  композицията за Жертвите на комунизма общинският съвет две години не посмя да я монтира пред кино „Балкан”.  Затова я поставят на градските гробища, "а вече някой е изчегъртал посвещението в надписа на пиедестала, което е жалко", допълва д-р Лазаров.

Съпротива е имало и срещу изграждането на скултура на Мильо, пловдивския чешит. Днес обаче гостите на Пловдив и самите пловдивчани започват да го възприемат като символ на града и да се снимат с неговата фигура приседнала на един парамет на главната улица в Пловдив. Според д-р Лазаров град, в който има скултура на градския чешит е "бамбашка град".

Д-р Лазаров работи и за по-доброто разбиране между България и САЩ по отношение на паметта. В София той спонсорира паметник  на Мис Абот и мистър Бляк – директори на американския колеж в Самоков/Симеоново защото: "Това са големи приятели на България. Бляк е бил единственият човек, който е казал две добри думи за нас на пред американските президенти по време на Втората световна война".

Другата дейност на фондацията, основана от д-р Георги Лазаров е свързана с подкрепа за съвременната българска музика, която се съобразява с неравноделната 7/8 традиция в ритмите. Той е известен като организатор на годишните музикални конкурси за нова българска симфонична музика в такт 7/8, с които стимулира композиране на произведения с българско звучене и популяризира българската народна музика в САЩ.

На 11 май тази година в Балтимор предстои освещаване на съвсем нов православен, български параклис. Инициативата отново е на д-р Георги Лазаров.  "Иконите са изографисани във Велико от Миглена Прашкова. Симеон Захариев е изработил на ръка дърворезбата на иконостаса. Ставри Калинов е вече в Балтимор за да монтира артистичните прозорци и барелиефи по стените. Църквичката е във византииски стил. Стени със светли и червени тухлени редове. Покрив с български черевени керемиди! Тържеството по освещаването ще стане на 11 май, Неделя, в 5 часа след обед. Поканихме владици и големци. Ще дойдат доста православни християни от църквата в двора, на която го правя, а също много българи от Балтимор и от Вашингтон, на около 50 км. от тук", сподели д-р Георги Лазаров. 

Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Георги Лазаров от Балтимор чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Светлин Русев - концертният маратонец с цигулка в ръка

Светлин Русев пристигна в София за участие в концерта на 9 юни от 19 часа в зала "България", с който ще бъде закрит сезона на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин. По негова идея в една вечер ще бъдат изпълнени двата цигулкови концерта на Сергей Прокофиев - нещо сравнително рядко срещано в концертната практика. Дни след събитието..

публикувано на 08.06.23 в 19:16
Симфоничният оркестър на БНР и маестро Марк Кадин

Светлин Русев и Радиосимфониците, водени от Марк Кадин, закриват сезона с Прокофиев

Официалното закриване на концертния сезон 2022/2023 на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще бъде на 9 юни от 19:00 часа в зала "България".  Солист ще бъде изключителният цигулар Светлин Русев, чиято бляскава кариера го отвежда до най-престижните световни сцени. Той избира да представи двата концерта за цигулка и оркестър от..

публикувано на 08.06.23 в 18:09
Катя Кремзер

Катя Кремзер: Това отчуждаване ни води към една цивилизационна криза

"Несъмнено, поетите с чувствителната струна на всяко общество и със сигурност има много хора, които забелязват негативните тенденции на нашето съвремие, това отчуждаване, разминаване с християнските ценности, с идеята за доброта, съчувствие, толератност, взаимопомощ, това води към една цивилизационна криза ", разказа за БНР в "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 08.06.23 в 16:10
Людмил Ангелов (вляво) и Румен Цветков

Румен Цветков и Людмил Ангелов представят в България новия си диск

Новият компактдиск на дуото Румен Цветков - виола и Людмил Ангелов - пиано, наречен "Мелодии", вече беше представен в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Той имаше своята премиера в Испания на националния ни празник 3 март, по-късно и в Полша, а сега предстои национално турне на ансамбъла, което ще започне от Сливен и ще премине през още пет..

публикувано на 07.06.23 в 15:30
проф. Мария Тодорова

Проф. Мария Тодорова: Има две теории за преврата на 9 юни, които си сменят местата в ХХ век - едната е за това, че се спасява държавата, която легитимно упражнява насилие, а другата, че е легитимно революционното насилие и то идва от Коминтерна

На 9 юни се навършват 100 години от военния преврат през 1923 година, с който е свалено правителството на БЗНС с министър – председател Александър Стамболийски. В навечерието на това важно събитие се проведе конференция по темата, организирана от Колектива за обществени интервенции.  За да присъства на нея, у нас пристигна проф. Мария Тодорова,..

публикувано на 07.06.23 в 13:40

В Балчик започва хоровият фестивал "Черноморски звуци"

От 7 до 11 юни Балчик отново ще се превърне в "пеещ град". Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" ще се завърне след трудните времена на пандемията, за да събере на всички познати сцени край морето хорови състави от България, Полша, Нидерландия, Словакия и Израел - певци и диригенти, готови да споделят опита си и музиката, която създават...

публикувано на 07.06.23 в 12:16
Златен кукер

Надежда Славова: Българската анимация е станала много по-модерна и атрактивна

От днес до 11 юни в София ще се проведе XIV -ят Международен фестивал на анимационния филм  „Златен кукер“. Входът е свободен. "Анимационното кино е много специално. Няма къде да видите подобни филми. Те не са комерсиални. Показват постиженията на анимацията в световен мащаб ", обясни пред БНР Надежда Славова, директор на фестивала...

публикувано на 07.06.23 в 09:52