Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Важно е да има памет и паметници на хората, които не се приспособяваха към комунистическия режим според д-р Георги Лазаров от Балтимор

Снимка: БГНЕС


"Ако градът София не искаше паметник на писателя Георги Марков, щях да го направя на моста Ватерло в Лондон". Това казва доктор Георги Лазаров от Балтимор, който дава средствата за паметник на убития в Лондон писател и журналист Георги Марков, проект, по който вече се работи.

Д-р Лазаров е хирург. Напуска България още през 1971 г. Живее в Балтимор, щата Мериленд, САЩ и един от най-известните хирурзи на ръката там, като част от екипа на Националния център по хирургия на ръката в Балтимор.

По проекта на д-р Лазаров за паметник на Георги Марков в момента работи  Данко Данков - същият скулптор, който отново по инициатива и с финансиране от д-р Лазаров, направи статуите на Сашо Сладура / убит в лагера "Слънчев бряг" в Ловеч по времето на комунистическа България/, пловдивския чешит Мильо и Цанко Лавренов в Пловдив, както и на Светослав Лучников в София.

Родом от Пловдив, д-р Лазаров  е убеден, че както бившият режим от времената на т.нар. комунистическа България е издигал паметници на своите герои, така и демокрацията трябва да запази паметта за хората, които са се противопоставяли на бившия режим с цената на кариерата или на живота си. За обществото днес е важно да знае имената на хората, които не са се приспособявали към несправедливостта и привилегиите към онази система, която се представяше като общество на равенството, а всъщност съвсем не е била такава. Затова и той не се учудва, че днешните наследници на ръководството на бившата тоталитарна партия БКП са най-големите "капиталисти".

"Георги Марков е изключитилен журналист, а Задочните му репортажи трявба да се изучават в училище", казва д-р Лазаров. На въпроса какво мисли за инициативата за почистване на паметниците от социализма, и по-специално на Альоша, обявена от БСП точно в деня, когато се почиташе паметта на жертвите от лагера в Ловеч за "врагове на комунизма", д-р Лазаров каза, че е "против бутането на паметници, но не одобрява цинизма на днешните управляващи".

Общо седем са паметниците, издигнати досега с помощта и по инициатива на д-р Георги Лазаров от Балтимор. "Започнах в Пловдив с паметника на пер Камен, моя учител по философия, който бе убит през 1952 г.", сподели д-р Лазаров за първия паметник, който издига за католическия свещеник Камен Вичев, убит по делото срещу католическите свещеници по времето на сталинизма.   Известният хирург признава, че инициативите му не винаги са посрещани радушно от българските власти: "Например  композицията за Жертвите на комунизма общинският съвет две години не посмя да я монтира пред кино „Балкан”.  Затова я поставят на градските гробища, "а вече някой е изчегъртал посвещението в надписа на пиедестала, което е жалко", допълва д-р Лазаров.

Съпротива е имало и срещу изграждането на скултура на Мильо, пловдивския чешит. Днес обаче гостите на Пловдив и самите пловдивчани започват да го възприемат като символ на града и да се снимат с неговата фигура приседнала на един парамет на главната улица в Пловдив. Според д-р Лазаров град, в който има скултура на градския чешит е "бамбашка град".

Д-р Лазаров работи и за по-доброто разбиране между България и САЩ по отношение на паметта. В София той спонсорира паметник  на Мис Абот и мистър Бляк – директори на американския колеж в Самоков/Симеоново защото: "Това са големи приятели на България. Бляк е бил единственият човек, който е казал две добри думи за нас на пред американските президенти по време на Втората световна война".

Другата дейност на фондацията, основана от д-р Георги Лазаров е свързана с подкрепа за съвременната българска музика, която се съобразява с неравноделната 7/8 традиция в ритмите. Той е известен като организатор на годишните музикални конкурси за нова българска симфонична музика в такт 7/8, с които стимулира композиране на произведения с българско звучене и популяризира българската народна музика в САЩ.

На 11 май тази година в Балтимор предстои освещаване на съвсем нов православен, български параклис. Инициативата отново е на д-р Георги Лазаров.  "Иконите са изографисани във Велико от Миглена Прашкова. Симеон Захариев е изработил на ръка дърворезбата на иконостаса. Ставри Калинов е вече в Балтимор за да монтира артистичните прозорци и барелиефи по стените. Църквичката е във византииски стил. Стени със светли и червени тухлени редове. Покрив с български черевени керемиди! Тържеството по освещаването ще стане на 11 май, Неделя, в 5 часа след обед. Поканихме владици и големци. Ще дойдат доста православни християни от църквата в двора, на която го правя, а също много българи от Балтимор и от Вашингтон, на около 50 км. от тук", сподели д-р Георги Лазаров. 

Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Георги Лазаров от Балтимор чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят на Димитър Димов в София пренася посетителите в живота на писателя

"Всеки, който по някакъв начин се сблъска с неговата биография в училище или когато посетят музея е усещането за една изключително всестранно развита интересна личност", каза за БНР Милена Катошева, главен уредник на къщата  музей "Димитър Димов". Ученици ще пресъздадат модните линии от романи на Димитър Димов Музеят се намира в София в квартал..

публикувано на 01.07.22 в 10:42
Марио Хосен солира на откриването на

Музикалното "Варненско лято" - с изпълнители от 30 националности

96-ото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято" беше открит на 25 юни с концерт на сцената в Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Оркестърът на Варненската опера изсвири първо Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, каквато е дългогодишната традиция, а на диригентския пулт застана украинският маестро Микола Дядюра. Солист в пиесата..

публикувано на 30.06.22 в 16:44
Стоян Караиванов с наградата

Отзвук от "Музикант на годината 2021": Стоян Караиванов с наградата "Олга Камбурова"

В поредица ви срещаме с отличените в националната анкета "Музикант на годината 2021" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 31 май 2022 г. в Първо студио на БНР. Новият носител на специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите таланти Стоян Караиванов е..

публикувано на 30.06.22 в 15:24
Ерика Пикоти

Ерика Пикоти, на която предричат звездно бъдеще, гостува в Сливен

В четвъртък, 30 юни, Симфоничният оркестър на град Сливен закрива концертния си сезон. Финалното събитие ще бъде в зала „Сливен“ от 18.30 ч.  На диригентския подиум ще застане Григор Паликаров, а солистка във Вариациите по рококо тема от Чайковски ще бъде младата, но вече много изявена италианска виолончелистка Ерика Пикоти. В програмата са включени..

публикувано на 29.06.22 в 23:22

Васил Казанджиев и Надежда Цанова споделят "Надежда за балет"

Нова творба на големия български композитор акад. Васил Казанджиев ще бъде представена на 30 юни в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Концерт-спектакълът за пиано и три балерини е озаглавен "Надежда за балет". Затова и избраното място е по-необичайно - балната зала на Националната художествена галерия. Началото е в 20 ч. Подтикът..

публикувано на 29.06.22 в 22:51

Студентският сборник „Лицата зад превода“ показва майсторството на преводачите

"Дисциплината с гръмкото заглавие Учебно издателство „Майсторски клас“ беше замислено преди години във Факултета по журналистика и масова комуникация, за да свърже доста от рано студентите по книгоиздаване с реалния издателски процес, но за да се извърши реален издателски процес той трябва да се извърши върху готови, реални текстове. Замисълът..

публикувано на 29.06.22 в 18:44
 Симеон и Никола (ученици от 12ти клас на Тревненската школа) до тяхната дипломна работа

Изложба на Националното училище по приложни изкуства "Тревненска школа" в галерия "Академия"

Представителна изложба на Националното училище по приложни изкуства "Тревненска школа" се открива днес в 18 ч. в галерия "Академия" в Националната художествена академия в София.  Експозицията на учениците от гимназията е специално подбрана за пространството на галерията. Могат да се видя творби от целия учебен цикъл в трите специалности..

публикувано на 29.06.22 в 15:24