Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Животът и изкуството в стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров" е темата на матурата по български език и литература

| обновено на 21.05.14 в 15:14
Снимка: БГНЕС
Около 55 хиляди дванайсетокласници и 60 хиляди седмокласници  държат националните изпити по български език и литература. Темата на матурата е "Животът и изкуството в стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров. Седмокласниците писаха преразказ от името на врабчето върху разказа от Светослав Минков "Снежният човек и врабчето".

За трета поредна година изпитите се провеждат в един и същи ден. За първи път тази година министърът на образованието утвърждава скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити, по която точките се преобразуват в оценки днес, а не както в предишни години, след като писмените работи са вече проверени.

Изпитът на зрелостниците започна в 8.00 часа. Матурата е под формата на тест, който бе генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации. Той съдържа 40 въпроса и носи максимално 70 точки. Ще има въпроси с един верен от четири възможни отговора, както и такива със свободен отговор.

Изтеглената тема за последната задача - създаване на аргументативен текст, е стихотворението "Кино" от Никола Вапцаров.

Максималният брой точки е 30. На матурата трябва да се пише с черен химикал. Изпитът ще продължи четири астрономически часа.

В 10.00 часа ще започне националното външно оценяване на седмокласниците. Първата част, която е задължителна за всички, е тест от 25 въпроса със затворен и свободен отговор. Максималният брой точки е 65, а времето за работа - един астрономически час.

Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците ще пишат преразказ върху непознат текст от името на герой в рамките на 90 минути. Тази част от изпита носи максимално 35 точки. Децата трябва да пишат със син химикал. Учениците трябва да се явят най-късно 15 минути преди началото на съответните изпити, като носят служебни бележки за допускане и документ за самоличност.

В Ловешка област на държавния зрелостен изпит по български език и литература днес трябва да се явят 1211 ученици. Повече от половината от тях като втори задължителен зрелостен изпит са предпочели география и икономика. Изпитите ще се полагат в 14 средни училища в областта. В националното външно оценяване за седмокласниците ще участват 1230 ученици от областта.

1193 ученици от Разградска област ще се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература. До матурата не са допуснати 96 зрелостници заради слаб успех, съобщиха от Регионалния образователен инспекторат. Седмокласниците в Разградска област, които днес също имат изпит по български език, са 1125.


Репортажа на Александра Михайлова можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Милена Иванова: Главното е да мотивираме учениците да знаят повече

За зрелостниците е по-добре да знаят скалата, по която ще бъдат оценявани преди изпита, защото така ще бъдат по-спокойни, каза в "Преди всички" Милена Иванова , главен експерт по български език и литература в Министерството на образованието и науката...

публикувано на 21.05.14 в 09:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето..

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"България. Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде..

публикувано на 12.07.24 в 16:04
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

На кои партии може да разчита Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на ЕК

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен начело на Еврокомисията със сигурност ще получи подкрепата на Европейската народна партия. Вотът е предвиден на 18 юли на учредителното събрание на новия Европейски парламент в Страсбург.  Според партийния..

публикувано на 12.07.24 в 16:01

29-годишен е обвиняем за палеж на 23 коли в автокъща

Софийската градска прокуратура привлече 29-годишен мъж като обвиняем и го задържа за срок до 72 часа за палеж на 23 автомобила в автокъща в София през юли 2023 година.  Щетите от пожара, който според експерти е умишлено причинен, възлизат на над 808..

публикувано на 12.07.24 в 15:59

От ПГ на ПП-ДБ изпращат сигнал до прокуратурата във връзка с изказване на Ахмед Доган за оказван политически натиск

От парламентарната група на ПП-ДБ обявиха, че изпращат сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор, до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура във връзка с изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за..

публикувано на 12.07.24 в 15:50

ЕК одобри българска държавна помощ за компаниите, запълнили хранилището в Чирен

Европейската комисия одобри българска държавна помощ от 142 милиона евро (278 милиона лева) в подкрепа на енергийния сектор. Тя трябва да облекчи част от разноските на компаниите, запълнили с природен газ подземното хранилище в Чирен. Така България..

публикувано на 12.07.24 в 15:29