Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алфа Рисърч": ГЕРБ, БСП, ДПС, Бареков и Реформаторите - с евродепутати

Седемнайсетте български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации:

ГЕРБ – 6 места, БСП – 5, ДПС – 3, България без цензура – 2, Реформаторски Блок – 1.

Това показва прогнозата на социологическата агенция "Алфа Рисърч" на базата на изследване на електоралните нагласи по поръчка от Дневник.bg.

Ето и коментара на социалозите:

Прогнозата на "Алфа Рисърч" за изхода от изборите за Европейски парламент в България е направена въз основа на настоящото проучване и наблюдаваните през последните месеци тенденции. За разлика от периодичния мониторинг на обществено-политическите нагласи, в който се проследява електоралния потенциал на партиите сред всички пълнолетни граждани, прогнозата представя подкрепата за политическите сили сред решилите да гласуват на 25-ти май.

Едномесечната кампания за евровота води до ръст с около 4 до 5% на избирателната активност. Към 20-и май между 2,6 и 2,7 милиона избиратели заявяват намерение да отидат до урните в неделя. Ако и тази година се използват списъците от парламентарните избори от 2013г. (които наброяват 6,9 млн. избиратели), активността би била около 38% – равнище, съизмеримо със средното в национален и европейски план на евроизбори през последните години. Към момента липсват индикатори за значителни промени в активността: нито в посока рязък спад (както на евроизборите през 2007 г., когато гласуваха под 2 милиона избиратели), нито към рязък скок и съответно – излизане на сцената на нов електорален феномен.

Снимка

Прогнозата на "Алфа Рисърч" сочи, че 17-те български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации: ГЕРБ – 6 места, БСП – 5, ДПС – 3, България без цензура – 2, Реформаторски Блок – 1. Това би означавало 7 мандата за групата на ЕНП, 5 - за групата на ПЕС, 3 – за АЛДЕ и 2-ма непринадлежащи към никоя политическа група.


Изследването на електоралните нагласи за Евроизбори 2014 г. е реализирано от "Алфа Рисърч" по поръчка на Дневник.bg.  Проведено е в периода 17-20 май 2014 г. сред представителна за пълнолетното население извадка, стратифицирана по тип населено място. В допитването участват 1024 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мамуду Гасама беше приет от френския президент Еманюел Макрон

Макрон дава френско гражданство на мигрант, спасил висящо от 4-ия етаж момче (ВИДЕО)

Млад мигрант от Мали, спасил 4-годишно момче, висящо от балкон на 4-ия етаж в Париж, като се изкачи по фасадата на сградата с голи ръце, ще получи френско гражданство, съобщи президентът Еманюел Макрон. На Мамуду Гасама, който се срещна днес с Макрон, след като видео от спасителната му операция стана популярно в социалните медии, ще бъде..

публикувано на 28.05.18 в 12:30