Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната избирателна комисия на Украйна очаква избирателната активност да е над 70%.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Провеждащите се днес в Украйна президентски избори могат да се превърнат в повратна точка на продължаващата вече половин година криза и да сложат началото на нейното успокояване.
Предварителните президентски избори в Украйна най-вероятно ще поставят няколко рекорда в изборната история на страната. Централната избирателна комисия очаква избирателна активност над 70%.
Победителят от надпреварата, в която участват 21 кандидати, е предварително известен – милиардерът Петро Порошенко води убедително в социологическите проучвания. Далеч на второ място – едва с 10% според прогнозите – изостава съперничката му и бивш премиер Юлия Тимошенко. Въпросът, на който остава да се даде отговор, е дали "Шоколадовият крал", както наричат бизнесмена в Украйна, ще спечели още на първия тур, или ще се наложи повторение на вота на 15 юни. За директна победа са необходими повече от 50% от гласовете на явилите се пред урните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.