Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветозар Томов: ГЕРБ може да вземе седем мандата

Снимка: БГНЕС

На базата на досегашните данни нямаме шест мандата за ГЕРБ и по четири за БСП и ДПС, а имаме седем мандата за ГЕРБ, за БСП - четири, три за ДПС, два за "България без цензура" и един за Реформаторския блок. Ако ГЕРБ не успее да спечели този мандат, той не отива в ДПС, а в Реформаторския блок. Това каза в "Преди всички" говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Рано е да се обобщят всички сигнали за нарушения. Главният проблем е в прекалено големия брой наблюдатели и застъпници. Голяма част от тях дори не знаеха от кои граждански сдружения са наблюдатели. Това засилва съмненията, че са контролирани гласоподаватели, отбеляза Томов.

Най-важната задача на ЦИК е да анализира собствената си изборна практика. Тази избирателна комисия беше поставена в много трудни условия. Започна да работи два месеца преди изборите в съкратени срокове.

Томов коментира и проблема с отварянето на бюлетината – имаше препоръка да се сгъва двойно, за да не се отваря.

Особен технически проблем със сгъването няма.

Засега напредъкът с обработката на протоколите е нормален. Досега са обработени над половината от секционните протоколи. Обявяването на крайния резултат ще зависи от темпото, с което ще отстраним техническите грешки. Очаквам най-късно в сряда сутринта да бъдат съобщени резултати на базата на 100 процента обработка. Преференцията ще бъде отчетена днес, добави говорителят на ЦИК.

Не е изненада, че българинът се възползва от преференцията – над 40 на сто от хората са се възползвали от преференциален вот.

Тенденцията ГЕРБ да набира гласове се оформи месец преди изборите и би следвало да бъде отчетена от колегите. Така Томов коментира изследванията на социолозите, които бяха доста далеч от резултатите.

Интервюто с Цветозар Томов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца се състезават с колела и тротитетки в Ловеч за Деня на младежта

Община Ловеч организира днес състезание с велосипеди и тротинетки за деца и младежи по повод Международния ден на младежта. Състезанието е по инициатива на Общинския съвет, Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества и местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Надпреварата с..

публикувано на 13.08.24 в 09:11
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова – Кожарева продължава разговорите за служебно правителство

Продължават срещите на избраната от президента Румен Радев за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева с министри от кабинета Главчев и експерти преди представянето на проект на правителство, срокът за което изтича на 19 август. Досега разговори бяха проведени с настоящия министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който допусна, че може..

публикувано на 13.08.24 в 09:03

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

Не бяхме на протестите, обясни пред БНР Станимир Миланов, зам.- председател на Синдикат "Огнеборец" , след като вчера полицаи излязоха пред НС, за да изразят недоволството си от "безпрецедентния опит за употреба на МВР". "Нашето задължение е да следим за спазване на социалния диалог и да защитаваме правата на нашите членове. През последните..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Над 47 000 жертви на жегите в Европа за 2023 г., България – на челно място

Над 47 000 души са станали жертва на високите температури в Европа миналата година - най-топлата в света, откакто се води статистика. Данните са от изследване, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване. България заема челно място в тази статистика. Страните с най-високи нива на смъртност, свързани са горещините, са..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Големият пожар в Гърция взе жертва

Продължава борбата с огнената стихия в област Атика, където пожара взе жертва. Днес рискът за нови пожари остава висок. Гръцките пожарникари работят заедно с колегите им от европейските страни, които пристигнаха в рамките на европейската помощ на Гражданска защита. Пожарните огнища са много, вятърът разпалва нови, казаха огнеборците тази..

публикувано на 13.08.24 в 08:43
адв Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Всеки политик в България, малко или много, си играе с популизма

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование , смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие". Вчера неправителствени организации внесоха такова искане в президентството, като събраните подписи в подкрепа на инициативата са над 7000. Повод за това са..

публикувано на 13.08.24 в 08:41
Глаевн комисар Александър Джартов

Бъдете бдителни! Създава се висок риск от възникване на нови пожари

Гърция е в пламъци. Задействан е европейският механизъм за помощ. Катя Пеева, кореспондент на БНР в Гърция, обясни, че п родължава борбата с огнената стихия.  " Продължават да горят къщи. Единствено вятърът леко се успокои. Хората са в едно особено състояние. Хиляди са евакуирани. Психическата травма е голяма. Навсякъде е пепел...

публикувано на 13.08.24 в 08:30