Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Управляващите ще предложат кандидат за български еврокомисар въпреки резултатите от евроизборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващото мнозинство ще предложи кандидат за български еврокомисар въпреки резултатите от евроизборите. Ще се търси възможно най-добра кандидатура за страната ни, каза Сергей Станишев в отговор на въпрос на Националното радио. Той отказа да назове конкретно име с мотива, че е твърде рано.

Най-важното е да се излъчи кандидат, който ще бъде успешен за България, защото не е въпрос само на мнозинство. Спомняте си през 2009-а година, след като ГЕРБ имаха съкрушителна победа на националните избори, решиха, че правят каквото си поискат, и че който и да посочат ще бъде избран за български комисар. И знаете какво се случи в реалност. Един кандидат, който се провали и изложи България. Затова и БСП като партия, имаща отговорност за мандата, убеден съм и правителството, ще търсят кандидат, който може да бъде най-успешен за страната. Смятам, че качествата на кандидата, авторитетът в Брюксел, подкрепата от страна на Европейския парламент - това са основните критерии, за да получим добър портфейл, който да направи България по-важна чрез своя еврокомисар, заяви Станишев.

Въпреки победата на ЕНП лидерът на ПЕС Сергей Станишев не изключва възможността социалистическият кандидат Мартин Шулц да продължи да търси път към председателския пост в Еврокомисията.

Бих казал, че това са паралелни процеси - всеки кандидат търси подкрепа в Европейския парламент. Вотът не беше за едно политическо семейство - било то и най-голямото. Ако погледнем по-широката картина, ще видим, че като цяло лявоцентристките партии в Европа запазват по-силни позиции от консерваторите и Европейската народна партия, каза на пресконференция в Брюксел Станишев в отговор на въпрос дали признава правото на претендента от ЕНП Жан-Клод Юнкер първи да опита да събере мнозинство зад кандидатурата си.

Като лидер на европейските социалисти Сергей Станишев заяви в интервю за Би Би Си, че големият губещ на евроизборите е Европейската народна партия. Станишев се аргументира, че партията е загубила около 20 на сто от подкрепата си, което се дължало на лошото й управление през последните пет години, докато оглавяваше Европейската комисия.

Истинската причина за разочарованието от Европа е, че ЕНП просто изостави хората, проблемите им, всекидневните им грижи, работните им места, социалната им защита. Тези неща не бяха важни за европейските институции, а големите цифри, общата картина имаха значение. Но в тази обща картина обикновеният европеец просто липсваше, смята той.

Според Станишев следващата Европейска комисия ще бъде оглавена не от партията, която има най-много места в европарламента, а от тази, която може да сформира стабилна коалиция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.