Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочните избори са неизбежни, смята Георги Първанов

Снимка: Радио Шумен

Лидерът на Движението "АБВ" Георги Първанов подчерта, че предсрочните избори са неизбежни не заради резултатите от вчерашния вот, а защото правителството е слабо, парламентът е блокиран и неработещ. По време на пресконференцията на Движението след изборите Първанов определи загубата на БСП като тежка.

Резултатът на АБВ на евровота е 4,4 процента и не достига за спечелване на място в бъдещия Европарламент. Лидерът на Движението Георги Първанов отчете, че получените гласове са по-малко от техните очаквания, но далеч повече от прогнозните данни.

Ако погледнем от гледна точка на парламентарните избори, веднага можем да кажем, че с такъв резултат АБВ щеше да бъде парламентарна сила, каза Първанов.

От Движението обясниха, че левият електорат в страната е объркан от конфронтацията между БСП и АБВ. Ивайло Калфин определи кампанията за евровота като капан за обществото, който му е бил подготвен от големите политически партии.

ГЕРБ спечели вярно много убедително тези избори без нито един ангажимент. БСП се впусна в една трудна битка с нас, но очевидно, че това, което направихме, е да разтурим на някои хора сладките надежди те да бъдат монополисти в левицата, обясни Калфин.

Резултатът на столетницата Първанов оцени като тежка загуба, защото показва загубена индентификация и нереализирана промяна.

Изборите вече са може би неизбежни не заради резултатите от евровота, а защото правителството е слабо, защото парламентът е блокиран, неработещ, каза Първанов.

Голямата част от хората не искат избора им в живота да бъде БСП или ГЕРБ. С някаква гарнитура от ДПС или примерно "България без цензура", не знам сега каква роля ще играе. Това не е пътят, който чакат хората, беше категоричен Ивайло Калфин.

От движението ще работят за утвърждаването му като партия и за разширяване на АБВ като коалиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мира Радева: Проевропейската ориентация на България спечели тези избори

Социолозите събраха отново много упреци за прогонозите, които даваха преди вота за европейските избори. Според социоложката Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг МБМД е имало изследвания, които дори не са успели да подредят правилно..

публикувано на 26.05.14 в 17:15

При 97,5% обработени протоколи ГЕРБ печели 30,47 от гласовете

При 97,5 процента обработени секционни протоколи от ЦИК отчитат 30,47 на сто от гласовете за ГЕРБ, 19,05 процента за Коалиция за България, 17,14 на сто за ДПС. 10,64 процента са дали вота си за "България без цензура", 6,41 на сто - за Реформаторския блок...

публикувано на 26.05.14 в 15:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са..

публикувано на 27.07.24 в 13:51
Снимката е илюстративна, архив.

Русия твърди, че е установила контрол върху Лозоватское

Руските сили са установили контрол върху населеното място Лозоватское в т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната. Твърди се също, че шест бригади на украинските въоръжени сили са претърпели..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване..

публикувано на 27.07.24 в 13:42
В столицата се открива 61-ата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) към ООН. На снимката: столичният кмет Васил Терзиев. Снимка: Милена Стойкова/БТА

Терзиев: Една от целите ни е до 2030 година София да е град без замърсители на въздуха

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г., каза столичният кмет Васил Терзиев при откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на..

публикувано на 27.07.24 в 13:31
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Израел нареди евакуацията на район в Газа, обявен за хуманитарна зона

Израелската армия нареди евакуацията на пренаселен район в Газа, обявен за хуманитарна зона. Военните посочиха, че планират операция срещу бойците на "Хамас" в град Хан Юнис, включително в района на съседното селище Муаси, където има импровизиран..

публикувано на 27.07.24 в 13:20