Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: Повишило се е нивото на реките Осъм, Янтра и Искър

Нивото на три реки се е повишило за последното денонощие, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това са Осъм, Янтра и Искър. Опасност от преливане на големите басейни в страната няма, няма и да се наложи евакуация и на хората, съобщи Асен Личев от Дирекция "Управление на водите" в екологичното ведомство.


Очаква се да има повишение на реките, на речните нива в поречията на Искър, Вит, Осъм и Янтра, като са възможни локални наводнения. Състоянието на реките в момента, преди всичко реките в Северна България, ще кажа само тези, които са се повишили с около един метър, това е река Осъм при Ловеч - 116 сантиметра, река Янтра при Велико Търново - 122 сантиметра. За съжаление нямаме данни за Искър, където има прогноза от системата за ранно предупреждение, че нивото е достигнало до червен код, висок риск от наводнение. Има прогноза, че утре, на 31-ви, е възможно да има разливи в долното течение на Искъра,
предупреди Асен Личев.

24-часови дежурства въвежда Община Шумен до понеделник заради обилните валежи през последните часове и прогнозата дъждът да продължи. 100 литра на квадратен метър е количеството на падналия дъжд в Шумен до момента, при норма за май 65 литра. Продължава изпомпването на водата от Детска ясла номер 6, където водата от канализацията се влива в едно от помещенията. Кметовете и кметските наместници на селата от община Шумен са получили нареждане да следят нивата на малките язовири. Засега проблеми в малките населени места няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

49 сигнала са получени в пожарната след падналия дъжд

49 сигнала са получени в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за последните 12 часа. Всички са свързани с последствията от падналия дъжд в страната. В момента екипите на службата работят по 22 произшествия в различни точки на..

публикувано на 30.05.14 в 13:49

Дъждът наводни сгради в Шумен

Обилният дъжд, който вали в Шумен, наводни едно от помещенията в Детска ясла №6 в Шумен. Това съобщи за Радио Шумен Красимир Косев – специалист „Гражданска защита” в община Шумен. Яслата се намира в ниската част на града, на ул. „Любен Каравелов”. Така..

публикувано на 30.05.14 в 13:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и..

публикувано на 25.08.24 в 18:24
Бенямин Нетаняху

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула"

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула" срещу стратегически цели в Израел през последната нощ, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от местни медии. Извънредно положение в Израел в..

публикувано на 25.08.24 в 18:08

Горят треви и храсти край Ботевград

Горят треви и храсти в местността Малините край Ботевград,съобщи за БТА кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Пътят Е-79 в посока Видин е временно затворен, но скоро се очаква движението да бъде пуснато.  Екипи на местната пожарна гасят огъня. Гавалюгов..

публикувано на 25.08.24 в 17:41

Проект ще подобрява междуграничното сътрудничество между България и Турция

„Повишаване капацитета на органите по сигурността на общата граница между България и Турция и подобряване на сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция в областите Бургас, Хасково и Ямбол и областите Одрин и Къркларели“ е съвместен..

публикувано на 25.08.24 в 17:15
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Водят се преговори за втора среща за мир в Украйна

Володимир Зеленски съобщи, че се водят преговори със Саудитска Арабия, Катар, Турция и Швейцария във връзка с втората среща на върха за мир, предаде "Ройтерс". Украинският президент обяви това в разговор с индийски журналисти, публикуван днес в..

публикувано на 25.08.24 в 16:46

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша като пробяга разстоянието от НДК до Черни връх за 1 час и 53 минути. В същото време хиляди представители на туристическите дружества от страната участваха в поход до първенеца на Витоша, където се..

публикувано на 25.08.24 в 16:09