Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентката Катрин Боянова получи наградата "Бризби" за научно есе на тема: Къде ще е в административно отношение България през 2019?

Снимка: БГНЕС


Има много неща, които не знаем - дали ще има или няма да има предсрочни избори, дали правителството, ще продължи да се крепи независимо от едногодишните протести или не, каква позиция ще заеме България по отношение на големите дилеми пред Европа в контектса на ставащото в Украйна, кой ще е председател на Европейската комисия. Представете си колко е трудно някой да каже къде ще е в административно отношение България през 2019? В студиото е Катрин Боянова, студентка която получи наградата за есе точно по тази тема.

Конкурсът се провежда вече 15-та година в партньорство между катедрата по Публична администрация в Софийския университет и семейство Бризби от Лондон. Всяка година катедрата предлага няколко теми на Джон Бризби, от които семейството му избира една. Конкурсът се обявява през януари и до месец май студентите-кандидати имат възможност да мислят и разработват дадената тема. Наградата е една - 500 британски лири и грамота. Комисията е в състав - ръководителят на катедрата по Публична администрация в СУ; представител на ректорското ръководство; представител на държавната администрация и студентът-носител на наградата от предходната година. Есетата се подават без авторство и се оценяват като анонимни. Решението се взима на консенсусна основа от всички членове на журито непосредствено преди Деня на специалността, когато се връчва наградата. Тази година беше връчена на 15 път.  Залогът на председателстването на ЕС е голям - престиж, авторитет на страната и на нейното управление, което и да е то към онзи момент. В условия на несигурност като днешните не е лесно да се анализира административната готовност за 2019. "Аз обаче не изследвам политическите реалности, а само административния капацитет", казва Катрин Боянова, която като студента трети курс все още вярва, че политиката няма право да се намесва в административното кадруване. На хартия знаем, че администрацията трябва да помяга на гражданите, но на практика съвсем не е така. Често гражданите й пречат на администрацията и тя им показва назидателно пръст. "А не бива да е така", казва Катрин.

" Администрацията съществува, за да удовлетворява обществените потребности, за да бъде полезна някому и тя е част от обществения дневен ред и е нормално правилата за добра администрация и обслужване да бъдат задавани от гражданите/обществото/, публичната среда, както искате, така го именувайте", допълва Катрин Боянова.  Според нея историята на демократичните институции в условията на мнопартийна демокрация е кратка, но наваксваща. "Основният и най-голям проблем на България що се отнася до администрация и капацитет се корени в това, че ние нямаме изградена институционална традиция. България започва своя демократичен път сравнително късно и на бързи обороти се опитва да навакса изоставането си от гледна точка на демократичните принципи на управление".
- защо пък управлението преди 89-та година да не отговаря на условията за демократични институции - сега чуваме че от определени среди се възражда носталгията по Живковото време... демократични ли са институциите обаче тогава?

"Малко цифри: над триста срещи ще бъдат проведени с България през второто половина на 2018 година и ще имаме нужда от над хиляда и триста души администрация, които да работят само по този проект! Но има ли България материална база, която да подсигури провеждането на тези над триста срещи? Има. Една от базите, на който трябва да се гледа с приоритет е Националният дворец на културата".

Друг важен елемент е нуждата от справяне с езиковото многообразие. Преводачите не са част от администрацията, но "без тях няма да стане", казва Катрин Боянова. Въпросът е дали това го разбира ли и самата администрация.

Цялото интервю на Ирина Недева с Катрин Боянова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпит на свидетели по делото за катастрофата край Своге през 2018 г., в която загинаха 20 души

С разпит на свидетели в Софийския окръжен съд започна делото за тежката катастрофа край Своге, в която през 2018 година загинаха 20 души, а други 10 бяха ранени. Преди процеса да успее да започне на първа инстанция, обвинителният акт беше връщан три пъти на прокуратурата  заради съществени процесуални нарушения. Подсъдими, освен шофьорът на..

публикувано на 10.07.24 в 10:15

Министър обсъжда с бизнеса и местната власт в Свищов бъдещия индустриален парк

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов ще се срещне с бизнеса и местната власт в Свищов, за да обсъдят развитието на бъдещия индустриален парк в града.  Община Свищов успя да защити проекти за близо 90 милиона лева за изграждането на Дунавския индустриално технологичен парк в града. Почти 38 милиона лева са от Плана за..

публикувано на 10.07.24 в 10:10
Станислав Балабанов

ИТН няма да подкрепи кабинет с мандата на ДПС

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с втория мандат на ДПС, а ако получи третия проучвателен мандат ще предложи експертно правителство, но след консултации с останалите парламентарно представени формации. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов: "Има такъв народ" беше първата политическа сила, предложила..

публикувано на 10.07.24 в 10:10
Цвета Рангелова

От "Възраждане" искат парламентарна комисия, която да проучи проекта "Исторически парк"

Депутатите от "Възраждане" ще внесат в деловодството на Народното събрание искане за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около проекта "Исторически парк", както и дали са извършени престъпления, свързани с пране на пари и има ли обвързаности на местната и централната власт с изграждането му...

публикувано на 10.07.24 в 10:02
Изглед към сградите на Европарламента в Брюксел.

"Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa

Създаването на нова политическа група, за която се твърди, че ще се нарича "Европа на суверенните нации", ще бъде оповестено тази вечер в Европейския парламент, съобщи за БНР информиран източник. По неофициални данни в нея ще бъдат включени и тримата евродепутати от "Възраждане". Групата ще наброява над необходимите за създаването на..

публикувано на 10.07.24 в 09:59

ПП-ДБ няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако получи третия мандат

ПП-ДБ все още няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако получи третия проучвателен мандат от президента, научи "Хоризонт" от свои източници в коалицията. На проведеното вчера заседание на ПГ не се е стигнало до решение и днес лидерите на обединението ще се съберат на Председателски съвет за ново обсъждане. Без промяна в позицията: ГЕРБ..

публикувано на 10.07.24 в 09:57

Намалява броят на хората, които купуват стаж за пенсиониране

Намалява броят на хората, които закупуват недостигащ стаж за пенсиониране, сочи статистиката на Националният осигурителен институт. За първото тримесечие на тази година стаж са купили 234-ма души, докато за същия период на миналата година откупилите липсващ стаж са 337. Малко над 4,4 милиона лева са платили от януари до март кандидат-пенсионери..

публикувано на 10.07.24 в 09:41