Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Словения за достъпа до архивите на тайните служби по време на комунистическия режим се провали

Снимка: Радио Шумен

Проведеният вчера в Словения референдум за промените в закона за достъпа до архивите на тайните служби по време на комунистическия режим в бивша Югославия се провали поради изключително ниска избирателна активност, предаде Франс прес.

Според предварителните резултати 67,3 процента от участниците в допитването са се обявили против поправките. Избирателната активност обаче е била едва 11,7 процента - далеч под необходимия праг от 20 процента, за да бъде референдумът валиден.

Промените, одобрени от парламента през януари, имат за цел да направят архивите по-достъпни, като едновременно с това защитават човешките права, включително това на лична неприкосновеност, уверява управляващата лявоцентристка коалиция. Поправките предоставят пълен достъп до архивите, но всички деликатни информации, като религиозната принадлежност, семейното положение или сексуалния живот на жертвите на политическата полиция, трябва да бъдат цензурирани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.