Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет са жертвите от наводнението във Варна, сред тях са две деца

| обновено на 20.06.14 в 14:54
Снимка: БГНЕС

Десет са потвърдените жертви на наводненията в квартал "Аспарухово" във Варна. От тях две са деца. Трима души са в неизвестност и се издирват. По-рано бе съобщено за 9 жертви, но в езерото беше открит завлечен от дъждовете автомобил с десето тяло. 

До 325 лв. ще отпусне МТСП на всички, които имат право на помощта след наводнение, увери министърът на труда и социлната политика Хасан Адемов. Той е разпоредил спешни действия на местните структури на агенциите за социално подпомагане и по заетостта в пострадалите райони. От Бюрото по труда във Варна вече са изпратили 30 безработни в помощ на аварийно-спасителни дейности и при необходимост ще бъдат насочени още. Организират се спешни социални оценки на пострадалите за еднократна финансова помощ. Дейностите ще продължат и в събота, и в неделя.

РЗИ - Варна предупреждава, че водата в Аспарухово е негодна за пиене и препоръчва в домакинствата да се ползва бутилирана  Резултатите от химичния анализ ще са готови най-рано утре, а от микробиологичния - до 48 часа. Въведени са превантивни мерки срещу зарази,  увери д-р Светла Станева от Инспекцията

Микробиологичният анализ ще бъде ежедневен в следващите дни, докато се преодолее бедствието. За това време ще се използва само дестилирана вода, осигурена от две водоноски за лечебно заведение. Имаме готовност още в понеделник, когато се очаква да се възстанови работата на социални обекти и детски заведения да направим предписания за тях.

Плавателният канал 1 е затворен за корабоплаване. В него има общо четири автомобила и водолази обследват целия район.

Кметът на града Иван Портних съобщи, че всичките са разпознати. Очаква се под водите и в залетите коли да бъдат открити още жертви. Началникът на Националния оперативен център към Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност", главен инспектор Тошко Бързилов каза:

Продължава разчистването. Трябва да се има предвид, че има много тиня, която трябва да бъде прегледана. Трябва да се видят изнесените коли, които са във Варненското езеро. Създадена е организация изведените хора да бъдат настанени.

Помощ за справяне с бедствието идва от други градове на страната, посочи Бързилов и добави, че има нужда и от доброволци.

Подготвя се евакуация на живеещите в най-рисковите части от квартал "Аспарухово" във Варна. Това каза пред "Хоризонт" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който около полунощ пристигна в бедстващия район.

Опасността от нова вълна в района на "Аспарухово" е минимална и намалява с всеки изминал час, заяви областният управител на Варна Иван Великов

Според министъра на транспорта Данаил Папазов екипи и техника активно работят по отводняване на пострадалите къщи и по отстраняване на щетите. Той също е на мнение, че рискът от нови жертви намалява:

Всички, които участваха снощи в действията по разчистване и направиха невъзможното, за да се предотврати поне втори такъв удар, си свършиха добре работата. В момента няма някаква висяща опасност, защото почти навсякъде водата беше отпушена и намаля нивото почти навсякъде.

Кметът на Варна Иван Портних обвини правителството и държавата, че подвеждат с информацията, че на мястото на трагедията в квартал "Аспарухово" има достатъчно техника и екипи, които да помагат на хората при отстраняването на щетите от наводнението. В интервю за "Хоризонт" малко след полунощ Портних заяви, че властите са били уведомени за бедствената ситуация още в 19.30:

Улицата я няма, редица къщи ги няма, има коли, които са събрани на четири нива на едно място. Под някои автомобили намираме жертви. Тук няма никаква техника, никаква!

Българският червен кръст може незабавно да подпомогне нуждаещите се във Варна с материали от първа необходимост. Това съобщи пред "Хоризонт" Ясен Сливенски от организацията. Екипите на БЧК по места, както и доброволците, са в готовност да помогнат на хората. 

Във Варна е неучебен ден. Пристанището е затворено. Възстановено е електрозахранването на около 6 000 души, но много хора все още нямат ток. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Според премиера действията на всички служби във Варна са били адекватни и навременни

На пресконференция премиерът Пламен Орешарски изрази съболезнования на близките на загиналите и съобщи, че понеделник ще бъде Ден на национален траур. Недоразуменията между премиера и кмета на Варна Иван Портних са изгладени. Областният щаб заседава и в..

публикувано на 20.06.14 в 09:12

Психолози от БЧК ще помагат на пострадалите да преодолеят стреса, активиран е дарителски SMS за Варна

БЧК-Варна е организирал пункт за топли напитки в квартал "Аспарухово", екип от психолози ще помага на пострадалите да преодолеят стреса, каза директорът на БЧК-Варна Милена Сиракова . Красимира Величкова от Български дарителски форум съобщи, че..

публикувано на 20.06.14 в 09:33

К. Костадинов: От години предупреждавам за незаконната сеч в "Аспарухово", трагедията може да се повтори в Каменар

Общинският съветник във Варна Костадин Костадинов припомни, че от 2-3 години предупреждава за незаконната сеч в местността Джанавара в квартал "Аспарухово". Нито полицията, нито прокуратурата, нито Горското управление са реагирали на сигналите му...

публикувано на 20.06.14 в 09:05

Генерал Симеон Симеонов: Военнослужещи оказват помощ на населението в страната от вчера вечерта

Началникът на отбраната в Българската армия генерал Симеон Симеонов декларира, че военнослужещи оказват помощ на населението за преодоляване последиците от наводненията в страната от снощи. Отзоваваме се там, където ни повикат, каза ген. Симеонов..

публикувано на 20.06.14 в 09:42

Инж. Петър Гърбузов: В "Аспарухово" има изчезнали пътища

Инж. Петър Гърбузов – директор на Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" в Община Варна, каза, че има пътища, които вече ги няма, има накъсани водопроводи и електрически кабели в някои участъци. Той посъветва да не се пътува към..

публикувано на 20.06.14 в 10:43

Бобева: В бюджета са заложени достатъчно средства за справяне с последиците от наводненията в страната

Вицепремиерът Даниела Бобева смята, че в бюджета на страната са заложени достатъчно средства за справяне с последиците от наводненията в страната: Ние имаме перо в бюджета, което гласувахме за бедствия и аварии. Знаете, че се наложи вече от това перо..

публикувано на 20.06.14 в 10:41

Спешна помощ във Варна е транспортирала жертвите на наводнението в "Аспарухово"

Д-р Светла Станева от Районната здравна инспекция във Варна предупреди, че утре, най-рано, ще има резултати от пробите на питейната вода в квартал "Аспарухово". Параметрите ще се следят всеки ден, обеща тя. Д-р Станева допълни, че се осигурява в..

публикувано на 20.06.14 в 10:35

Вицеадмирал Николай Николов: Военноморски сили обследват езерото във Варна

Вицеадмирал Николай Николов , командващ Военноморските сили, съобщи, че военноморски части обследват езерото във Варна, помагат да се отпушат улиците от заседналите коли и падналите дървета. Според него в района на трагедията има незаконно застроено..

публикувано на 20.06.14 в 10:16

Борислав Гуцанов: Държавата ще помогне навсякъде, където е необходимо

Депутатът от Варна Борислав Гуцанов , бивш общински съветник в града, потвърди думите на бившия си колега Костадин Костадинов, който заяви по "Хоризонт", че трагедията в "Аспарухово" най-вероятно се дължи и на незаконната сеч и на незаконното..

публикувано на 20.06.14 в 10:07

Таня Андреева: Медицинските екипи, които работят на територията на Варна, към момента са достатъчни

Медицинските екипи, които работят на територията на Варна, към момента са достатъчни, каза пред "Хоризонт" министърът на здравеопазването Таня Андреева : Подсигурени са достатъчно медицински екипи. Има готовност от филиали на ЦСМП във Варна, Шумен и..

обновено на 20.06.14 в 13:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият..

публикувано на 23.04.24 в 21:52

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници,..

публикувано на 23.04.24 в 21:48

Александър Йорданов от ЕНП настоя комплексът "Камчия" да бъде конфискуван

Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов настоя да бъде конфискуван комплексът "Камчия" по време на дебат в Европарламента, посветен на използването на руските активи за възстановяването на Украйна. "В България, на брега на прекрасното Черно море,..

публикувано на 23.04.24 в 21:17

И Марин Димитров ще чака в ареста делото за ОПГ с Банкова и Живко Коцев

Софийският градски съд задържа под стража хасковския бизнесмен Марин Димитров. Заедно със сина му Стефан, бившата шефка на Митниците Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, той е обвинен за участие в организирана престъпна група за..

публикувано на 23.04.24 в 20:21
Стопкадър /

Пуснаха журналиста Димитър Стоянов под гаранция от 5000 лева

Журналистът Димитър Стоянов е освободен срещу гаранция от 5 000 лева. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.  43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство.   Той беше задържан и отведен в Пето РПУ в..

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава да има проблем с човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и..

публикувано на 23.04.24 в 19:46
Снимката е илюстративна - противопожарен хеликоптер потушава горски пожар в Гърция.

Голям горски пожар на о. Крит до военноморската база на НАТО

Голям горски пожар гори до военноморската база на НАТО - Суда на остров Крит. Евакуираха училища и военната болница. Максимални усилия полагат пожарникари и военни части за овладяване на пожара до военноморската база. По нареждане на Гражданска..

публикувано на 23.04.24 в 19:36