Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладяна е ситуацията след пороите в Килифарево, Дебелец и във Велико Търново

| обновено на 20.06.14 в 18:33
Дебелец
Снимка: БТА

В селищата Килифарево, Дебелец и във Велико Търново ситуацията след поройните дъждове и наводнения вече е овладяна. Няма бедстващи хора. Навсякъде  е възстановено електрозахранването. Затворен за движение остава Проходът на републиката. Около километър е унищожената настилка в Прохода, съобщи  кореспондентът на БТА Марина Петрова.

Продължава отводняването на жилищни сгради в най-пострадалите райони от Великотърновска област, крайбрежните улици в областния град и градовете Килифарево и Дебелец, които бяха залети от придошлите води на реките Белица и Янтра. Над 100 са наводнените къщи в района. Започна почистването на мостовите съоръжения, включително и в най-критичната точка - Прохода на републиката. Около километър е разрушената пътна отсечка в Прохода. Унищожен е част от асфалта. Пропаднали са мантинелите и вертикалната маркировка. Силните води на река Марица през изминалата нощ са подкопали основите на пътя. В момента се вземат мерки за обезопасяването му и се подготвят обходни маршрути за автомобилите през прохода Шипка, Котленския и Рижкия проход. Предстои анализ на нанесените поражения и изготвяне на проекта за възстановяване на съоръжението. До две седмици комисия от община Велико Търново ще опише щетите, нанесени от вчерашното наводнение.

Спада нивото на водата след поройните дъждове във Велико Търново. Кметът на града Даниел Панов, подчерта, че няма опасност реката в града да прелее:

Реката е с пет метра надолу от критичната точка, която беше през нощта. Районите, които са откъснати, това са селата Габровци, Шодековци. Имаме четири моста, които са за частичен ремонт, два моста за основен ремонт. След това бедствие реката във Велико Търново преля и съм доволен, че нямаше напрежение и всичко протече нормално. Стотици къщи са наводнени в цялата община. Бяха осигурени места за евакуация в училище "Емилиян Станев". Отворен е вече южният пътен възел, който беше залят. Остават четири моста, които са затлачени от дървесен материал, който е преминал по реката. В момента работят екипи там. Обстановката е нормална, тъй като нивото на реката вече е под критичното и дъждът спря.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Килифарево

Бедствено положение е обявено във Великотърновско, Шуменско и Пазарджишко

Областният управител на Велико Търново инж. Георги Ранчев заяви в предаването "Преди всички", че нощта е била тежка, но от сутринта обстановката се нормализира, река Янтра се прибира в коритото си, нивото е паднало с повече от 2 метра. Няма..

обновено на 20.06.14 в 12:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция..

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския..

публикувано на 12.07.24 в 18:43