Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детелина Николова: Двама души са починали в Добрич по време на наводнението

Снимка: Радио Шумен

Двама души са починали в Добрич по време на наводнението. Има сигнал и за трета жертва. Към хората в района е отправено предупреждение да се качат на по-високи места, тъй като водата продължава да се покачва, каза  за "Хоризонт" кметът на Добрич Детелина Николова:

За съжаление потокът на водата от съседните общини, през коритото на река Добричка, която опасва целия град, се покачва нивото, което създава изключително големи опасности. Уведомяваме гражданите, чрез органите на реда, да се качват на високите етажи, да напускат къщите, организиран е подслон, прибираме хора, вече с БЧК се оборудва зала "Добротица" с легла и постелъчен материал. Осигурена е вода. В момента не могат да се предприемат мерки за отводняване на райони и терени, защото нивото се покачва в ниските части. Приливната вълна по дерето е голяма. Наблюдаваме терените. В случай че ситуацията се промени, тогава ще започнат екипи за разчистване и за отводняване. Реагираме на всички сигнали, които в момента хората искат като подкрепа. Електроснабдяването около протежението на цялото корито е спряно във връзка с безопасността на населението. Предприемаме заедно с органите на РДВР мерки за опазване на обществения ред, тъй като се напускат имоти.

На този етап нямаме информация за хора в неизвестност. Имаме починали хора, но дали причината е наводняване в някои от тези случаи, съдебна медицина все още няма своите заключения и не можем да коментираме. Засега информацията, която получаваме, е за двама или трима. Получи се и трети сигнал, но нямаме информация, поради което не искаме да всяваме паника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕНЕРГО-ПРО: Около 4000 абонати във Варна, Добрич и Горна Оряховица са без ток

Ситуацията с електрозахранването в Североизточна България започва да се нормализира. Това съобщи за "Хоризонт" Радослав Цветков от ЕНЕРГО-ПРО. Около 7400 абонати във Варна, Добрич и Горна Оряховица в момента са без ток. Очаква до края на деня..

обновено на 20.06.14 в 18:22

Над 100 литра дъжд на кв. м са паднали в Североизточна България за последното денонощие

Синоптикът Орлин Лазаров от НИМХ към БАН коментира, че в последните дни по Черноморието се е изсипал повече дъжд, отколкото обикновено пада за месец: Средните количества на валежите - 60-90 литра за месеца в страната по Черноморието, по Струма - 40-60..

публикувано на 20.06.14 в 14:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки китове загинаха в масово засядане по крайбрежие на Шотландия

Десетки китове загинаха в едно от най-големите масови засядания край северното крайбрежие на Шотландия, като експерти се опитват да спасят малкото оцелели. Най-малко 65 от т.нар. пилотни китове с дълги перки загинаха, след като 77 бяха изхвърлени..

публикувано на 12.07.24 в 09:05
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към..

публикувано на 12.07.24 в 08:50
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Десетки тела са открити след израелска операция в Газа

По време на пресконференция на срещата на високо равнище на алианса във Вашингтон турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще продължи с дипломатическите усилия да прекрати руско-украинската война. Той направи коментар и за..

публикувано на 12.07.24 в 08:44
Крилата ракета „Гадир“, изстреляна по време на иранските военни учения.

Франция, Германия, Италия и Полша разработват крилата ракета с обсег над 500 км

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Франция, Германия, Италия и Полша подписаха писмо за намерение за разработване на крилата ракета с обсег над 500 километра. Според лидерите на четирите държави целта е да се установи..

публикувано на 12.07.24 в 08:37
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Избирателите на ДПС никога не са се обърквали и няма да се объркат

" Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо ."  Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючюк. По думите му, в момента е налице " прегрупиране на партията ". Той се солидаризира с думите на Ахмед Доган за  преврат   в партията ...

публикувано на 12.07.24 в 08:28

11 самолета и 8 хеликоптера гасят мащабни пожари в Гърция

11 самолета и 8 хеликоптера са включени в гасенето на мащабните пожари, които обхванаха отново Гърция. Пожарът в Коринт е с активен фронт няколко километра и е неуправляем от силния вятър, казаха огнеборците. За първи път властите използват 11..

публикувано на 12.07.24 в 08:28

Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първата си самостоятелна пресконференция от ноември миналата година в рамките на юбилейната среща на НАТО. Това беше първото значимо медийно участие на президента Байдън след дебата с неговият конкурент за..

публикувано на 12.07.24 в 08:05