Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Президент съм на солидарна и горда нация, благодаря на дарителите и доброволците

Президентът Росен  Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева посетиха най-засегнатия от бедствието варненски район Аспарухово, където бяха посрещтнати с много надежда от хората.

Благодаря на стотиците доброволци , които са във варненския квартал „Аспарухово” денонощно. Вчера бяха 150 – днес са 350.  Благодаря и на дарителите!  Видяхме, как в рамките само на един ден се събраха, чрез много сериозни фондове, над половин милион лева. Това означава, че аз съм президент на една солидарна и горда нация.

Не е необходимо да се свиква КСНС заради наводнението, изтъкна Плевнелиев, но трябва да се вземат конкретни и ясни мерки за това, което се случва, за да се компенсират хората не на калпак, а според нуждите им:

Всеки трябва да бъде компенсиран и не на калпак, и не на кв. м, и не с еднакви суми, а колкото трябва чрез подписите на хора, които разбират. Затова, аз апелирах на днешната комисия да има достатъчно на брой комисии, които да минат във всяка къща, да опишат много внимателно с подписите на компетентните хора, събрани в един пакет от кмета и от председателя на областния щаб до държавните институции. Държавата след като определи на годишна база за по 500 милиона лева за регионите, със сигурност ще намерим пари за бедстващите във Варна, в Добрич и други места. Но трябва да имаме ясна процедура и правила.

Президентът каза още, че се чувства част от кризисните щабове на пострадалите райони, на Варна, Добрич, на Велико Търново, но днес по време на заседанието на кризисния щаб на Варна е станало ясно, че се издирват още две деца, на 2 и на 6 години. По този повод той беше посрещнат от майката на по-голямото дете и от нейни близки, които с плач обявиха, че според тях все още никой не е започнал търсенето там, където те са изчезнали. Детето е било на гости с баба си в кв. "Аспарухово", но живее в града. Не искаме пари, казаха през плач хората, а президентът се опита да ги успокои, като каза, че се вземат всички мерки за издирването:

Това, което аз чух от кризисния щаб, който заседава беше, че се издирват две деца. Те не споменаха конкретни имена, но за тези деца се знае. Ангажиментът, който е поет, е да се работи и да се търсят децата.

Плевнелиев каза, че е разговарял с Варненската строителна камара, както и с Националната. И двете организации веднага са заявили желание да се включат, да построят къщички, да подпомагат възстановяването на пътища и да почистват пострадалите райони.

Обстановката във Варна се нормализира. От съобщение на ВиК стана ясно, че водата във Варна отговаря на всички норми и е годна за консумация. Извършва се нормално хлориране. По изследвани химически показатели всички взети проби са стандартни. 24-часовите проби  по микробиологични показатели също не дават отклонение. Те ще бъдат окончателно потвърдени утре между 10 и 12 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 07:45

Оранжев и жълт код за валежи в голяма част от страната

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Жълт код е обявен за останалата част от страната, но без областите София-град, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана. Според прогнозата на НИМХ..

публикувано на 25.07.24 в 07:40

Русия планира подсилване на военноморския си флот

Русия планира мащабно подсилване на военноморския си флот в контекста на напрежението със Запада, предаде ДПА. "САЩ и останалите страни членки на НАТО увеличават своето военноморско присъствие в световните океани, включително и във води, пряко граничещи с Русия", каза Николай Патрушев, приближен съветник на президента Владимир Путин и бивш..

публикувано на 25.07.24 в 07:40
Бенямин Нетаняху в Капитолия

Нетаняху пред Конгреса: Америка и Израел трябва да са единни

В реч пред американския Конгрес израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за единство между двете страни. Нетаняху беше аплодиран от републиканците, докато десетки  демократи бойкотираха речта му, произнесена на фона на демонстрации срещу войната в Газа. Израелският премиер произнесе пред Конгреса рекордна, четвърта реч на  чуждестранен..

публикувано на 25.07.24 в 07:37

Кристалина Георгиева предупреди за увеличаване на неравенствата по света

Среща на финансовите министри и централните банкери от страните от Г-20 започва днес в Рио де Жанейро, предаде БТА. Дългите периоди на бавен икономически растеж могат да причинят увеличаване на неравенствата по света, но балансиран набор от политики може да предотврати подобен резултат, пише преди срещата в блога на МВФ управляващият..

публикувано на 25.07.24 в 07:31

СОС обсъжда сливане на болници и нови мерки за разделно събиране на отпадъци

Сливане на две от общинските болници в София и нови мерки за разделно събиране на отпадъци са сред предложенията, които ще се обсъждат на днешното заседание на Столичния общински съвет. Докладите с тези предложения бяха отхвърлени в ресорните общински комисии, но окончателното решение ще бъде взето в зала.  Обсъжданото от няколко месеца вливане..

публикувано на 25.07.24 в 07:30
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Депутатите изслушват Калин Стоянов и Виолета Коритарова

Министрите на вътрешните работи Калин Стоянов и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова ще бъдат изслушани в Народното събрание. Изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов е по искане на депутати от ПП ДБ. То е предизвикано от сигнали на граждани от множество населени места заради системни нарушения от..

публикувано на 25.07.24 в 07:25