Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС не успяха да се договорят за водещите европейски постове

Държавните и правителствените ръководители на 28-те не успяха да се договорят за постовете на следващ върховен представител за външната политика и следващ председател на Европейския съвет. Те си насрочиха нова, извънредна среща по темата, за 30-и август, а настоящият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой обясни:
   
За да бъде постигнато съгласие по имената на хората, които ще заемат подобни изключително важни постове, често е нужно време. Така че е напълно нормално за такъв тип деликатна задача да ни е нужно повече време и да не постигнем съгласие по всичко от първия опит. Напълно убеден съм обаче, че на 30-и август ще имаме решение.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че продължава да подкрепя италианския външен министър Федерика Могерини за европейски дипломат номер едно и беше категоричен, че този пост ще бъде даден на женасоциалист:
   
Ясно е, че върховният представител за външната политика ще бъде свързан с Партията на европейските социалисти и че тези отговорности ще бъдат възложени на жена. 

Позиция, че подобно решение би било логично, изрази и германският канцлер Ангела Меркел. Часове по-рано премиерът Пламен Орешарски заяви подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста, като обърна внимание, че шансовете й зависят от това на кое политическо семейство ще бъде даден той. Снощи е било решено отделните страни да номинират своите кандидат-комисари до края на месеца. Така избраният за председател на следващата Еврокомисия Жан-Клод Юнкер ще може да обмисли разпределението на отговорностите и, когато Европейският съвет вземе решение за ключовите длъжности, процедурата по сформиране на Комисията ще протече в най-кратки срокове. Според Ромпой, напълно е възможно Комисията да встъпи в длъжност както е планирано от 1-ви ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът Орешарски заяви подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

Премиерът Пламен Орешарски смята, че Кристалина Георгиева има шанс да стане следващият върховен представител на Европейския съюз за външната политика и обяви, че ще я подкрепи: Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, което..

публикувано на 16.07.14 в 22:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21