Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Орешарски заяви подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски смята, че Кристалина Георгиева има шанс да стане следващият върховен представител на Европейския съюз за външната политика и обяви, че ще я подкрепи:

Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, което зависи от мен, да бъде номинирана след това, тъй като това е едно от условията.

По отношение на това дали би подкрепил Кристалина Георгиева само за този пост, или изобщо за български еврокомисар, Орешарски отговори:

Нямам такъв мандат да я покрепя при всички случаи, но за този пост ще я подкрепя. Ако не бъде избрана тя, "Ще видим" може би е по-точният отговор, но позицията е достатъчно висока, за да покрепим всеки българин, който има шанс да я заеме. В това число Кристалина Георгиева. Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева.

Това заяви премиeрът пред журналисти в Брюксел, където започна заседание на Европейския съвет за разпределяне на ключови ръководни позиции. При нужда ще има консултации между политическите сили за българската номинация, редно е те да се проведат до края на месеца, каза Орешарски, като обясни, че избраният за председател на следващата Европейска комисия - Жан-Клод Юнкер, иска да получи кандидатурите на отделните страни в този срок. Премиерът изрази и позиция, че е по-логично българската номинация да бъде напрпавена от редовно, а не от служебно правителство, и добави, че кабинетът ще се постарае да вземе решение до края на този месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марияна Георгиева

Мариана Георгиева: Ще следвам г-н Лютви Местан

Депутатът от ДПС Мариана Георгиева, министър на младежта и спорта в кабинета "Орешарски", заявява в писмо до "24 часа", че ще следва Лютви Местан, който пред дни бе свален от поста лидер на Движението за права и свободи и изключен като негов член. Георгиева опровергава информацията, публикувана по-рано от изданието, че е избрала ДПС пред Местан:..

публикувано на 29.12.15 в 13:50