Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 2 години от атентата на летище Сарафово

Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 2 години от атентата на бургаското летище, при който загина един български гражданин и петима израелски туристи. Еврейската организация “Шалом“ ще отбележи годишнината с възпоменание, а в 17 часа ще бъдат поднесени цветя на мемориала в памет на Мустафа Кьосов и петимата израелци, който беше изграден на аерогарата.

През месец март за пореден път беше удължен срокът на разследването на терористичния акт, при който загинаха петима израелски туристи и шофьорът на взривения автобус.

Самоличността и националната принадлежност на атентатора вече са известни, каза главният прокурор Сотир Цацаров преди 2 месеца в Бургас. Намеренията ни бяха към февруари, началото на март, в този обозрим срок, да се пристъпи към съдебно разглеждане на делото. Но с оглед последни данни, за които споменах и които в момента са предмет на разследване, очевидно е, че ще трябва да търсим малко по-дълъг времеви период. Тези данни не могат да станат явни сега. Ние можем да ги представим пред съд. По тях се работи изключително много главно по линия на международната правна помощ и чуждестранни партньори. В крайна сметка, ние гоним резултат за съд. Ние не гоним спряно или прекратено дело.

Голям напредък има разследването на случая и до дни се очаква да бъдат оповестени нови конкретни данни, казаха източници от Бургаската прокуратура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пол Хършън: Сътрудничеството в разследването на атентата в Бургас напредва бавно, но в правилната посока

Според говорителя на израелското министерство на външните работи Пол Хършън сътрудничеството между България и страната му около разследването на атентата в Бургас, напредва бавно, но в правилната посока. На въпрос на "Хоризонт", дали не смята, че две..

публикувано на 18.07.14 в 08:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова: В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС: " Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или..

публикувано на 28.06.24 в 18:28
Ген. Иван Чобанов

Ген. Иван Чобанов: В случая с Брендо службите не са си свършили работата

В случая с Ивелин Банев-Брендо службите не са си свършили работата . Не е въпросът как е влязъл в България, а как от 2022 г. досега не са имали никаква информация за него .  Това каза пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш ръководител на Националната..

публикувано на 28.06.24 в 18:13
Димитър Главчев

Димитър Главчев пред Европейския съвет: РСМ да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.  Това заяви министър-председателят Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет.  Премиерът постави темата на вниманието на..

публикувано на 28.06.24 в 18:06
Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20..

публикувано на 28.06.24 в 18:05
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидатпрезидентския дебат: По-добро представяне на Тръмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония...

публикувано на 28.06.24 в 17:38

Евгения Банева: Октоподът не би могъл да живее, без да стига до най-високо политическо ниво

"Има добре организирана структура , която си има своите нива, които се покровителстват от по-горни нива , която граби, живее и се възпроизвежда . Такъв октопод не би могъл да живее и да се развива, без да стига до най-високо политическо ниво "...

публикувано на 28.06.24 в 17:33