Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гаврило Миле Принцип: Прадядо ми е извършил геройски акт

Наследникът на извършителят на атентата срещу Франц Фердинанд пред "Хоризонт"

Гаврило Миле Принцип

Поетът Гаврило Миле Принцип, който е наследник на извършителя на атентата в Сараево преди 100 години, когато са убити австроунгарският престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му, се гордее със сродството си с Гаврило Принцип. Той смята, че предшественикът му е извършил геройски акт, опитвайки се да освободи страната си от чуждото иго. 
Гаврило Миле Принцип разказа и за трудностите, които семейството му е изпитвало по време на комунизма:
Ние бяхме тормозени като фашистко семейство. Макар че дядо ми е бил част от това движение, комунистите обявиха Гаврило за такъв, но те се плашеха, защото народа, обикновените хора го обичаха  твърде много. Затова те се плашеха да променят името и значението на делото на моя роднина, и не смееха да се докосват толкова много до тази институция – Гаврило Принцип. През 1942 год. партизаните запалиха къщата на Гаврило Принцип, а повод за това е че част от профашисткото четническо движение, която минава през този край на Босна, се е снимала за спомен  с майката на Гаврило - Мария. Тя се превръща в своебразен паметник.

Твърдо убеден, че войните не могат да променят нищо, Гаврило Миле Принцип подчертава:
Ако чове,к е достатъчно мъдър, не трябва да прави от цвета на кожата или религията на другия стена през която да не може да премине и да отиде в двора на комшията си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бранко Богданович

Мистериозна е съдбата на оръжието от покушението срещу Франц Фердинанд

Изчезнал или откраднат е пистолетът "Браунинг 1910", с който на 28 юни 1914 година босненският сърбин Гаврило Принцип убива австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево. Въпросът вълнува историци и изследователи. Белградският военен..

публикувано на 02.08.14 в 15:24
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София...

публикувано на 13.07.24 в 07:25