Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След победата на президентските избори Ердоган обеща "нов социален процес на помирение"

| обновено на 11.08.14 в 12:13
Реджеп Ердоган по време на предизборно събитие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското правителство започва да евакуира ранени палестинци от Ивицата Газа за лечение в Турция, обяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган след победата си на президентските избори. След като разбра, че е спечелил изборите, той отиде да се помоли в джамия, построена след превземането на Константинопол от османците през ХV в. В реч пред централата на ръководената от него Партия на справедливостта и развитието той обеща "нов социален процес на помирение", в който всички турци, независимо от произход и вероизповедание, ще бъдат равни граждани на страната. Ердоган призова опозицията да се откаже от предишния начин на общуване с партията на властта и да търси компромис. По време на речта си Ердоган се обърна към Скопие и Сараево, както и към палестинците в Газа, давайки ясно да се разбере, че външната политика през последните 11 години няма да се промени.

Президентските избори в Турция показаха, че харизмата на управляващият ги неизменно 11 години премиер с ислямистка и консервативна ориентация Реджеп Тайп Eрдоган от кемалиското начало на южната ни съседка. Именно с тази харизма той успя да превъзмогне миналогодишните протести, които бяха обхванали Турция, после и огромния корупционен скандал в края на миналата година, както и нещастието, свързано със смъртта на много миньори от мината в Сома, притежавана от близки до Ердоган бизнесмени. Избирателната активност на първите в историята на съвременна Турция преки президентски избори достигна невероятните 77 процента. По данни на Централната избирателна комисия на Турция след преброяване на почти 100 процента от бюлетините, сегашният премиер Реджеп Таийп Ердоган е получил абсолютно мнозинство - 51,75 процента от гласовете. Той спечели първите в страната президентски избори с пряко гласуване. В реч пред привържениците си в Анкара, той отправи послание за единство и социално помирениe. В словото си след обявяването на победата му на президентските избори, от централата на управляващата партия на справедливостта и развитието в Анкара Ердоган каза:

Благодаря на всички сърдечни приятели, братя мои. Днес тези избори не ги спечели само Реджеп Тайип Ердоган, а националната воля още веднъж спечели. Днес още веднъж спечели демокрацията като цяло. Днес спечелиха не само гласуващите за мен, а и негласуващите. Колкото спечелиха обичащите ме, толкова спечелиха и необичащите ме. Днес спечелиха 77-те милиона и 80-те общини и провинции в Турция. Без съмнение спечели нова Турция, голяма Турция и водеща Турция.

Българските турци в южната ни съседка гласуваха различно. В Анкара подкрепата за Ердоган бе много сериозна, докато в Истанбул, Одрин, Бурса  и Измир немалка част от тях гласуваха за опозиционния кандидат Екмеледин Ихсаноглу, който спечели 38% от вота на гласувалите. Представителят на кюрдската общност Селяхатин Демирташ - малко под десет процента. Коментаторът Мустафа Калпаолу вижда в победата на Ердоган важен знак:

Президентът има не само представителни функции. Това е пост на политически лидер. Всъщност президентската институция е смесица от представителност и изпълнителна власт. Трябва да се знае, че с този пост си лидер на страната.

Ердоган получи сериозна подкрепа и от балканските турски лидери, живеещи в Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Гърция и България, както и от турските граждани, работещи в Западна Европа.

Победата му намира широк отзвук в световния печат. Според "Уолстрийт джърнъл", досегашният премиер  е спечелил пълномощия да създаде новата Турция, която обещава. Ердоган подсили позициите си за желаната от него президентска, отбелязва  "Файненшъл таймс". Той може да оформи страната си в духа на своята ислямо-консервативна линия. Една президентска система може да му осигури още по-авторитарна форма на управление,смята германското списание "Шпигел". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51