Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициатива за обявяване на 15 август за Европейски ден на спасението

Инициативен комитет подготви предложение до Европейската комисия 15 август да бъде обявен за Европейски ден на спасението. България е единствената страна-членка на Евросъюза, в която има традиция всяка година на този ден да се почитат почита паметта и делото на хората, загинали при спасяване на човешки живот.

През 2012-та Националният ден на спасението беше официално признат и с решение на Министерския съвет. Автор на идеята е д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник "Български лекар", а причината да бъде избран 15 август е събитие от тази дата през 1963 година. Тогава д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от пламналия катастрофирал автобус, с който пътува, и единствен умира на следващия ден от тежките си изгаряния. Вдъхновен от подвига му, д-р Найденов успява да издири имената на над 130 лекари и около 10 медицински сестри, починали по време на работа.

Сред хората, които ще лобират инициативата да стане общоевропейска е и академик Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените в България и на Българското хирургическо дружество.

Той казва в интервю, че предстои към идеята да бъдат привлечени български евродепутати, както и авторитети от други европейски държави. Каузата е благородна и е логично да срещне одобрение, смята той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.