Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специални изложби, сайт и каталог подготвят за 50-годишнината на Музея за християнско изкуство

Снимка: БГНЕС
През следващата година предстоят различни събития, свързани с навършването на 50 години от основаването на Музея за християнско изкуство, който се намира в Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Подземието на най-големия храм на Балканите е било предназначено за гробница на високопоставени духовни лица, но не е било използвано по предназначение. Сега там има много икони и други предмети свързани с християнството.

Идеята за създаване на Музей на християнското изкуство възниква още през 1963 година. През 1964 г. е направен ремонт на криптата, а музеят е открит през 1965 г. Колекцията в криптата наброява около 1500 произведения, а основната й част идва от Националния археологически институт с Музей при БАН. В момента експонатите в колекцията принадлежат на повече от десет институции от цялата страна.

Националният музей на християнското изкуство е едно от най-посещаваните места в София както от туристи, така и от официални гости. Всички официални делегации, които пристигат в България, начело с президенти и други висшестоящи политици, а също и известни културни дейци, посещават криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

За 50-годишнината са предвидени различни изложби – на най-забележителните представители на средновековното църковно изкуство, които в момента не се намират в криптата, както и на етиопско християнско изкуство. Предвидено е и изработване на сайт и на каталог на криптата.

Повече за историята и експонатите на музея и как ще бъде отбелязана годишнината, чуйте от репортажа на Ивайло Николов. Чуйте какво каза уредникът на музея - доцент Ралица Русева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.