Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в общините Раднево и Георги Дамяново остава

Снимка: БГНЕС

Кметът на община Раднево Юлиян Илчев съобщи за "Хоризонт", че е осигурена питейна вода и вода за битови нужди в село Коларово.

От ТЕЦ “Марица изток“ 2 са дарили на жителите на селото над 16 хиляди бутилки минерална вода, а военните от Втора механизирана бригада са изпратили две цистерни. Разпределението на водата по домакинства ще направят от БЧК.

Евакуираните след наводнението в общината осем души остават в болницата в града. За тях има осигурени дрехи и храна.

70 доброволци помагат при почистването на къщите, засегнатите от наводнението в петък в община Георги Дамяново. Бедственото положение там остава в сила, докато бъде почистено коритото на река Дългоделска Огоста и докато бъде възстановено водоснабдяването на две села в общината.

Огромно количество наноси по коритото на реката са променили на много места пътя й. Въпреки че нивото е спаднало значително, все още вода минава през дворове и земеделски площи.

Днес се работи усилено по водоснабдяването на село Говежда, което е без питейна вода шести ден, каза кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров:

От днес чакам фирмата и сериозна техникаq за да започнем да чистим коритото на реката, защото това ни е проблемното. Имаме много къщи, които са застрашени, защото реката се е изместила, минава през дворовете. Като се отече вече се вижда и трябва час по-скоро да я върнем в коритото, защото при дъждове - ще отидат тези къщи.

Довеждащият водопровод е напълно разрушен. В първото село по пътя му - Дълги дел, водопроводната мрежа е захранена с речна вода, която е негодна за пиене и може да се използва само за битови нужди. В следващото - Говежда, това е невъзможно заради прекъснати тръби и затлачени шахти. И за двете населени места са осигурени водоноски и бутилирана вода.

По първоначална оценка само неотложните аварийни дейности ще струват повече от 1 млн. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАТО се ангажира да разработи нови общи стандарти за военното оборудване

НАТО се ангажира да разработи нови общи стандарти за военното оборудване, за да го направи по съвместимо между държавите членки, като по този начин ще реши проблем, който е от десетилетия. Общите стандарти ще позволят на армиите на 32-те страни от НАТО да работят по добре заедно чрез установяване на общи правила за процедурите и оборудването,..

публикувано на 18.10.24 в 22:25
Премиерът на Италия Джорджа Мелони е един от лидерите, които пристигнаха в Киев за 2-годишнината от войната

Мелони свиква заседание на кабинета след решение на съда против изпращането на мигранти в Албания

Премиерът на Италия Джорджа Мелони насрочи заседание на правителството в понеделник относно италиано-албанското миграционно споразумение, след като в петък съд в Рим постанови, че 12 мигранти в приемно съоръжение в Албания имат право да бъдат докарани в Италия. По този начин съдът нанесе удар на плана на Мелони да отклонява търсещите убежище в..

публикувано на 18.10.24 в 22:14
Куба потъна в тъмнина след срив на електрическата мрежа

Срив в електрическата мрежа в Куба потопи страната в мрак

Националната електрическа мрежа на Куба излезе от строя в петък, след като една от големите електроцентрали на острова се повреди, съобщи кубинското министерство на енергетиката. В резултат на спирането на тока цялата потъна в мрак, предаде Ройтерс. Управляваното от комунистите правителство по-рано през деня затвори училищата и несъществените..

публикувано на 18.10.24 в 20:54
Лидерска среща в Берлин между Киър Стармър, Олаф Шолц, Джо Байдън и Еманюел Макрон

Според Байдън няма консенсус за предоставяне на Украйна на оръжия с далечен обсег на действие

Лидерите на САЩ, Германия, Франция и Великобритания обещаха да продължат да подкрепят Украйна и осъдиха "продължаващата агресивна война на Русия". След срещата си в Берлин четиримата лидери в съвместно изявление "потвърдиха решимостта си да продължат да подкрепят Украйна в нейните усилия да осигури справедлив и траен мир", предаде Франс..

публикувано на 18.10.24 в 20:37
Володимир Зеленски

Зеленски: Скоро ще пристигне делегация на Белия дом, която ще отговори на предложенията в "плана за победа"

Скоро в Украйна ще пристигне делегация на Белия дом, която ще отговори на предложенията в представения от украинския президент "план за победа" във войната с Русия. Това заяви самият Володимир Зеленски в интервю за украинската телевизия. Той допълни, че преди два дни е разговарял с американския си колега Джо Байдън. По-рано през..

публикувано на 18.10.24 в 20:20
Джо Байдън

Байдън вижда "път към мира" в Газа след смъртта на лидера на "Хамс" Синуар

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че вижда "път към мира" в Ивицата Газа след смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар преди два дни, но неговото постигане ще бъде трудно, предаде Ройтерс. В съвместно изявление с германския канцлер Олаф Шолц, разпространено от Белия дом, Байдън обясни, че смъртта на Синуар представлява..

публикувано на 18.10.24 в 19:39

При определи обстоятелства страна членка на ЕС може временно да ограничи някои мигрантски правила

"Всяка страна членка при извънредни обстоятелства може временно да ограничи прилагането на определени правила при приемането на мигранти и обработката на молбите им за убежище". Това каза говорителката на Европейската комисия Анита Хипер в отговор на въпрос за предупреждението на Полша от началото на седмицата, че ще отхвърля молби за..

публикувано на 18.10.24 в 19:27