Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Така ако я караме, държавата върви и към политически разпад, и към икономическо затлачване"

Николай Василев: Шейната много силно се е засилила надолу, някой трябва да ѝ удари спирачката

"Толкова много държавният бюджет не е дебелял в историята на България от хан Аспарух", смята икономистът

| Интервю
Николай Василев
Снимка: Ани Петрова

Държавата не може и не трябва да харчи повече пари отколкото има, дори когато няма нито една криза в момента. В това е категоричен икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев. 

Пред БНР той подчерта, че в момента няма война, няма природно бедствие, няма мигрантска криза в огромни мащаби, няма пандемия, няма рецесия, безработица или друга икономическа криза, но всичко това би могло да го има. 

По думите му секторите са в лошо положение поради лошо управление, липса на реформи и на каквато и да е визия за бъдещето на държавата

"Всяка година ги замерваме с повече пари, които те разпиляват и резултатите пак не са добри". 

Според него не само на тези избори, но по принцип няма идеи и мнения по икономически и финансови теми. След като влязохме в ЕС, почти няма полезни идеи, визии, дебати, думата реформа е забравена от далечното минало, отбеляза икономистът в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

Той е категоричен, че партиите не предлагат нищо от доста години насам. Според него повечето от тях са леви. "Не съм съгласен, че в пълна степен е имало дясна реформаторска партия", добави той. 

По думите на Николай Василев никой никаква реформа не предлага и не прави. И предупреди: 

"Така ако я караме, държавата върви и към политически разпад, и към икономическо затлачване". 

Бившият вицепремиер коментира и въпроса за бюджета за следващата година. Той заяви, че не приема целта за -3% за някаква победа или нещо положително. За него целта трябва да е бюджетен излишък. Според него ако това е било така в предишни години, вероятно дългът щеше да е по-малък с над 20 млрд. лв., вероятно щяхме да сме в еврозоната, а инфлацията можеше да е наполовина. 

"Щом в некризисни години говорим за -18 млрд., какво ще правим ако имаме криза", попита той.

"Шейната толкова силно се е засилила надолу, че някой трябва да ѝ удари спирачката. Не може така. Аз съм против увеличаване на данъците, няма нужда от това. Аз съм за мощно намаляване на всички разходи", изтъкна Василев.

Според него ако администрацията бъде съкратена значително, нищо негативно в държавата няма да се случи. По думите му тези хора ще си намерят други по-добре заплатени работни места, а със спестените пари може да се увеличат заплатите на държавните служители. 

Друг пример, според него, е с инфраструктурата. "Докато сме живи, няма да има пари да се построят магистралите", каза той и заяви, че решението е концесия от частния сектор:

"Държавата няма да дава пари, а частният сектор ще финансира и ще прави обществени поръчки. Той ще строи по-бързо, по-ефективно, с по-малко корупция и ще могат да се построят всички магистрали за един мандат, без държавата да дава пари". 

Икономистът вижда други възможни мерки при тока. "Докога държавата ще плаща сметките за ток, включително на фирмите, които имат стотици милиони печалба", попита той. Според него всяка стока, която се дава безплатно, се пилее. По думите му бизнесът има много проблеми, като сред тях не е кой да му плаща сметките за ток. 

Николай Василев е категоричен, че са необходими реформи в целия публичен сектор. Нищо не се пипва, откакто сме влезли в ЕС, подчерта отново той. 

Той е против вдигането на данъците и против променянето на данъчната система. Ако някой въведе по-високи данъци, ще покани най-успешната част от българския и чуждестранен бизнеса да си ходи, смята икономистът и добави:

"Проблемът не са ни данъците. Проблемът са другите елементи на бизнес средата, които са лоши".

Според него всички тези мерки може да се заложат в Бюджет 2025 и така той да се балансира. Той се надява този път да се състави силно правителство, което да хване нещата в ръце. 

"Толкова много държавният бюджет не е дебелял в историята на България от хан Аспарух", изказа мнението си икономистът. Той отбеляза, че много милиарди годишно се пилеят от бюджета за неща, които не са приоритет. Тези пари могат да се насочат към други сектори и проблеми, които са по-приоритетни, смята той. По думите му държавата трябва да създава правила и да осигури конкуренция в частния сектор.

"Химера е, че някое правителство може да създаде печеливши и успешни в световен мащаб държавни дружества".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Николай Василев в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК предостави 16 млн. евро на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток

Европейската комисия преведе 16 милиона евро за Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA. Това е третият транш от помощта. Първият бе от 50 милиона евро, а вторият –   от 16 милиона. Така Комисията отпусна цялата сума предвидена за Агенцията за тази година – общо 82 милиона..

публикувано на 18.10.24 в 16:23

Обезвредиха артилерийски снаряд в района на село Блатец

Артилерийски снаряд е обезвреден от специализиран екип на Центъра за подготовка на специалисти Сливен, съобщават от Министерство на отбраната. Боеприпасът е бил открит в района на село Блатец, област Сливен, а унищожаването е извършено на учебен център "Батмиш". Унищоженият снаряд е 152 мм, бронебойно трасиращ, но не се уточнява как е..

публикувано на 18.10.24 в 16:20
Шестокласничката Мира Косева

Българска ученичка стана световен шампион на международна олимпиада по английски език

Българска ученичка спечели титлата "Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката. Шестокласничката Мира Косева зае първото място в ниво A1 и завоюва най-високото отличие за България. Тя е възпитаничка на 128 Средно училище „Алберт..

публикувано на 18.10.24 в 16:16
Генерал-майор Явор Матеев

Генерал-майор Явор Матеев настоява за увеличение на заплатите на парашутистите

От Съвместното командване на специалните операции настояват да бъдат задвижени проектите за превъоръжаване на специалните сили и да бъдат увеличени възнагражденията на парашутистите. Това каза генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване: "Специфичното възнаграждение за това, че сме парашутисти, не е осъвременявано от..

публикувано на 18.10.24 в 16:10

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за предстоящия вот

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за предстоящия вот. Това пише служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет към Централната избирателна комисия.  Министърът, определен да координира действията на изпълнителната власт по подготовката на вота, информира още, че..

публикувано на 18.10.24 в 16:00

36 задържани в страната по подозрение, че са купували гласове

36 души са задържани до момента в страната по подозрение, че са купували гласове. Това съобщи служебният вътрешен министър Атанас Илков.  259 са сигналите за изборни нарушения, подадени в МВР към момента. Това обясни вътрешният министър Атанас Илков.  Досъдебните производства, които са образувани са 70.  Протоколите, които МВР е съставило, са 898,..

публикувано на 18.10.24 в 15:55
Ирена Методиева

Млада жена се нуждае от подкрепа за извършване на трансплантация в чужбина

Заради прогресиращо белодробно заболяване млада жена търси възможности за трансплантация в чужбина. Ирена Методиева има нужда от бял дроб, за да може да диша и да се движи без да товари сърцето си. И докато очаква оферта, която да й даде шанс за желания живот, тя започва да събира средства за допълнителни разходи , свързани с бъдеща..

публикувано на 18.10.24 в 15:50