Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емилия Миланова: Фалит на КТБ е най-скъпият вариант

БНБ много добре знае фенансовото ѝ състояние

проф. Емилия Миланова
Снимка: БГНЕС

След срещите на г-н Сотир Цацаров с управителя на БНБ,  синдикалисти, работодатели и финансови експерти, стана ясно, че той се е ангажирал да има диалог между БНБ и този съвет, който включва работодатели, синдикати и експерти в банковото дело.

Това каза в предаването "12+3" по "Хоризонт" проф. Емилия Миланова, бивш подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор". На въпрос дали това е работа на главния прокурор, тя каза:

У нас има абсурди след абсурди. Централната банка е независима институция. В закона изрично е написано, че тя не трябва да получава съвети от правителството и от други институции в държавата, но след като тя, по същество, не прави нищо, може би пък главният прокурор е напипал някаква такава област, в която може да предизвика Централната банка да направи нещо.

Фигурата "специален надзор", под която беше поставена КТБ на 27-и юли, е сбъркана от самото начало, категорична е Миланова. Тя посочи, че начинът на поставянето на Банката под такъв надзор е бил погрешен:

Специалният надзор е една оздравителна процедура, която се провежда за 2-3 дни. Най-много за една седмица. А вижте какво се случва! Вече 3 месеца не се прави нищо от гледна точка на оздравителната процедура, защото няма такава. А на края на тези 3 месеца тепърва ще се взема решение за ново удължаване. Как е възможно Управителният съвет, управителят, да не са прочели Закона за кредитните институции. Не можеш да поставиш една банка под специален надзор и да не знаеш какъв е нейният проблем. Не може в БНБ да не е останала някаква памет от момента, в който сме писали тези текстове за специалния надзор. Те прилягат повече за банка, която има капиталов проблем. А проблемът на КТБ не е капиталов, той е ликвиден. Как поставяш банката под специален надзор и не знаеш какво е финансовото ѝ състояние!? Напротив! БНБ много добре знае това състояние.

Проблемът на КТБ не е в капиталовата ѝ адекватност, категорична е Миланова. Според нея не одитори, а няколко екипа на "Банков надзор" е трябвало да оценят финансовото състояние на Банката.

Това е недопустимо! Не може толкова дълго време ти да оценяваш финансовото състояние. Не ти трябва да броиш питите с кашкавал, както се изрази омбудсманът. Трябва ти някаква приблизителна величина на това какъв капитал е необходим и каква ликвидна подкрепа е необходима.

Най-скъпият вариант е фалитът на Банката, категорична е Миланова, която препоръчва оздравителна програма.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Емилия Миланова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Близнашки: Банковата ни система е стабилна, но трябва да се намери решение за КТБ

Служебният премиер Георги Близнашки коментира, че банковата ни система е стабилна, но трябва да се намери решение за Корпоративна търговска банка, защото ако се допусне грешка, може да има дългосрочни последици. Служебният финансов министър Румен..

публикувано на 10.09.14 в 14:18

Константин Тренчев: Пасивността на БНБ спрямо казуса КТБ е доста съмнителна

Повече от два часа продължи срещата за съдбата на КТБ, домакин на която беше главният прокурор Сотир Цацаров. Той покани финансови експерти, синдикалисти, работодатели. Президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев , участвал в разговорите,..

публикувано на 09.09.14 в 17:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев: Въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Президентът Румен Радев заяви, че въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО, като отговорът ще зависи от развитието на бойното поле и възможността да се постигне устойчив и справедлив мир.  В рамките на откритата 28-а годишна кръгла..

публикувано на 02.07.24 в 12:13
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обвини Николай Марков в натиск и заплахи

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов обвини председателя на ПГ Николай Марков, че е отправял заплахи към него. Заплахите от Марков са били предшествани от закани от трето лице, ако "Величие" не подкрепи кабинет с първия мандат. "На 19..

публикувано на 02.07.24 в 12:06
Синеморец

"Формулата на Тео" и "Ваклуш" на Фестивала на Мисълта в Синеморец

"С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура".  Това сподели в интервю за БНР Христо Кулеков, организатор на събитието.  Тази вечер е втората и ще..

публикувано на 02.07.24 в 12:02

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. От Асоциацията на концесионерите на плажове заявиха, че..

публикувано на 02.07.24 в 11:56

Жълт и оранжев код за опасно време в почти цялата страна

Жълт и оранжев код за опасно време е в сила днес в почти цялата страна. Оранжевият код е за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в Северозападна България в пет области.  В 22 области е в сила жълт код за горещо време и гръмотевични бури. Има..

публикувано на 02.07.24 в 11:51

Торите се опасяват от супермнозинство на лейбъристите след парламентарния вот

По-малко от 48 часа остават до общите избори в Обединеното кралство. Премиерът Риши Сунак предупреди гласоподавателите да не дават "супермнозинство" на лейбъристите в новия парламент, на фона на анкетите, които продължават да прогнозират убедителна..

публикувано на 02.07.24 в 11:44
Галин Цоков

Галин Цоков: В нито една област резултатите на седмокласниците на НВО нямат спад

54,6 точки от 100 възможни е средният резултат на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, а 42.9 точки - по математика. Изпитите се проведоха миналия месец. За сравнение - резултатите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:18