Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близнашки: Банковата ни система е стабилна, но трябва да се намери решение за КТБ

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Георги Близнашки коментира, че банковата ни система е стабилна, но трябва да се намери решение за Корпоративна търговска банка, защото ако се допусне грешка, може да има дългосрочни последици.

Служебният финансов министър Румен Порожанов отказа да съобщи подробности от вчерашната среща при главния прокурор по темата за оздравяването на КТБ за мерките, които ще предприеме БНБ, както и кога КТБ ще отвори врати. Порожанов само уточни, че разговорът бил с информативен характер:

Главният прокурор да се запознае със ситуацията от гледна точка на действията на БНБ в рамките на процедурата по особен надзор и да се запознае с мненията и вижданията на тези работодателски и синдикални организации по отношение на тяхната визия, притеснения и опасения от един или друг развой на казуса по КТБ.

Когато БНБ е готова с оценката си, правителството ще разгледа плановете за оздравяване на КТБ:

Ние тези планове ще ги гледаме от гледна точка на това до каква степен мерките, които са предложили, биха били допустими в рамките на евентуални държавни помощи, което се коментира с Европейската комисия и дали се налага подкрепа на държавата от гледна точка осигуряване на ликвидност или на нещо друго.

Служебният премиер Георги Близнашки подчерта, че банковата ни система е стабилна, но трябва да се намери решение за стабилизиране на КТБ:

Ако там се допусне гррепшка, може да има далеко отиващи последици. Знаете, че освен това, че имаме множество дребни вложители, които да речем ще гарантираме по силата на резервния фонд, там са и парите на хранителната промишленост, много общини държат средствата си там. Трябва да се намерят решения за стабилизиране на  тази банка. Аз бих искал най-официално, като министър-председател на Република България да се обърна към г-н Цветан Василев и да го призова да се върне в България и да съдейства на правосъдието за изясняване на истината, свързана с Банката. Той е ключовата фигура. Не е достатъчно да изпраща писма и зад граница и да прави планове за стабилизиране, но да дойде тук. Банките ни са стабилни, но ние трябва да се справим с казуса КТБ.

17 общини са с блокирани сметки в КТБ, но те са гарантирани, обясни Порожанов:

Блокираните средства на общините са между около 80 и 90 милиона. Всички те са гарантирани на сто процента, съгласно изискването за публичните финанси. При неблагоприятна ситуация те автоматично се обезпечават.

Няколко общини вече са поискали безлихвен заем от държавата, за да работят нормално: Заявки са подали 7 или 8 общини, от които сме дали на 4- на Белица, на Раковски и още две. Ние не им даваме 100%, а им даваме от гледна точка на най-необходимите им разходи, които трябва да покрият евентуално до края на ноември.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

проф. Емилия Миланова

Проф. Емилия Миланова: Фалит на КТБ е най-скъпият вариант

След срещите на г-н Сотир Цацаров с управителя на БНБ,  синдикалисти, работодатели и финансови експерти, стана ясно, че той се е ангажирал да има диалог между БНБ и този съвет, който включва работодатели, синдикати и експерти в банковото дело...

публикувано на 10.09.14 в 13:47

Константин Тренчев: Пасивността на БНБ спрямо казуса КТБ е доста съмнителна

Повече от два часа продължи срещата за съдбата на КТБ, домакин на която беше главният прокурор Сотир Цацаров. Той покани финансови експерти, синдикалисти, работодатели. Президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев , участвал в разговорите,..

публикувано на 09.09.14 в 17:00

Близнашки: В увеличаването на бюджета на Президентството няма нищо драматично

В увеличаването на бюджета на Президентството няма нищо драматично, коментира служебният премиер Георги Близнашки . Кабинетът ще вземе решение да отпусне повече пари за администрацията на държавния глава в следващите седмици: Разходите на..

публикувано на 10.09.14 в 16:42

Допълнителни 600 хил. лева ще са необходими за изборите в чужбина

След днешната смяна на още 7 областни управители , равносметката е 15 нови губернатори от общо 28. В коментар за поредната подмяна премиерът Георги Близнашки подчерта важността на неутралитета на държавната администрация при подготовката на изборите:..

обновено на 10.09.14 в 17:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим...

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и..

публикувано на 30.06.24 в 14:05
Врачанския митрополит Григорий

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач . Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. Патриаршеският църковен събор..

публикувано на 30.06.24 в 13:50
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да..

публикувано на 30.06.24 в 13:40
проф. Иван Желев

Проф. Желев: От новия патриарх очакваме да разпространява християнската просвета

" Важното е, че вече имаме избран нов патриар х -  Видинският митрополит Даниил , един достоен човек, човек на духовността, човек, от когото се очаква да постави живота и дейността на Българската православна църква на едни по-дейни основи и насочена към..

публикувано на 30.06.24 в 13:40