Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Вацев: "Ислямска държава" печели по милион дневно от търговия с петрол

Владимир Чуков: В момента шиитите са на страната на правителството, а сунитите – на ИДИЛ

Снимка: Стаматина Никова

Първият удар на САЩ срещу "Ислямска държава" беше преди 2 седмици, когато с управляеми бомби бяха унищожени две гаубици на "Ислямска държава". Това каза за предаването "12+3" на "Хоризонт" анализаторът Валентин Вацев по повод стратегията на САЩ да противодейства на джихадистката групировка и ударите по цели близо до Бгдад във вторник. Според него стратегията е погрешна: Сбъркана е самата идея, че в Близкия изток може да се действа по този начин. Нека си спомним, че отначало бяха безумните експерименти с т.нар. "Арабска пролет", която доведе до свалянето на "нашите кучи синове" и заместването им с други наши кучи синове. Примерът е Египет.

Халифатската държава печели по 1 млн. на ден от търговия с петрол, след като е овладяла запасите на Ирак и е постигнала договорка с кюрдите, разкри Вацев.

Те прекарват петрола по суша с кервани и пак са на голяма печалба. Започнаха с цена 25 долара за барел, сега са я вдигнали 3 пъти и пак продължават да печелят. Тоест успяха да решат икономическия си въпрос, а въоръжените им сили се ръководят от бивши полковници от армията на Садам Хюсеин. След като генералите предадоха Садам, полковниците се оказаха, че са млади хора, мъже без работа, които умеят да стрелят добре и да ръководят военни действия.

Снимка БГНЕСАрабистът проф. Владимир Чуков коментира, че в Ирак е по-лесно ситуацията да бъде овладяна. Сунитските племена там са дали силата на "Ислямска държава" и те могат да си я приберат, ако бъдат убедени да го направят. Според него племената на сунитите вече се колебаят в подкрепата си за групировката:

В момента шиитите са на страната на правителството, а сунитите – на ИДИЛ. Идеята е сунитите да бъдат убедени, че това, което правят ИДИЛ, просто няма как да продължи. Виждаме, че постепенно ИДИЛ започва да се свива в иракската си част, но остава въпросителна доколко тези процеси са динамични.

Интервютата на Петър Волгин с Валентин Вацев и с Владимир Чуков можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40

Нов обвиняем за терористичното нападение беше изправен пред съд в Москва

12-ти обвиняем по делото за терористичното нападение в московската зала "Крокус сити хол" беше изправен пред съд в Москва. Той остави в ареста таджикистанеца Джумахон Курбонов, който подобно на другите обвиняеми по случая ще остане задържан поне до 22 май.  Заседанието е било закрито, но ТАСС съобщава, че Курбонов е пребивавал и работил..

публикувано на 27.04.24 в 16:15

Олимпийският огън отпътува към Франция със 150-годишен кораб

Олимпийският огън отпътува по море от Гърция към Франция, след като снощи беше предаден в Атина от президента на Гръцкия олимпийски комитет на председателя на организационния комитет "Париж 2024". За първи път Олимпийският огън се пренася по море с кораб за Франция изпрати на пристанище Пирея историческия френски 120 годишен кораб "Белем". Това е..

публикувано на 27.04.24 в 16:10
Чаршията на Етъра

Лазарски песни огласиха Етъра

Лазарски песни огласиха чаршията в етнографския музей Етъра край Габрово. Пролетният обичай по традиция е пресъздаван от момичета, които се обучават в така нареченото "Училище за лазарки“. Лазарките пеят, танцуват и наричат на стопаните за здраве и плодородие. Днес благословията си отправят към майсторите на етърската чаршия. Красивият..

публикувано на 27.04.24 в 15:58

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34 388 души. Това съобщиха здравните власти в контролираната от групировката територия, цитирани от..

публикувано на 27.04.24 в 15:18

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион.  През..

публикувано на 27.04.24 в 15:08

"Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума

Два референдума - за влизането ни в еврозоната и за членството на България в НАТО са сред петте послания на партия "Възраждане" за парламентарните избори, другите са свързани с прекратяване на помощта за Украйна, както и с прекратяване на санкциите срещу Русия. Това заяви във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов, който представи част от..

публикувано на 27.04.24 в 15:05