Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В полунощ българско време ще приключи гласуването на референдума за независимост в Шотландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В полунощ българско време ще приключи гласуването в провеждащия се днес референдум в Шотландия за независимост от Обединеното кралство. Строгите правила на Острова забраняват медиите да отразяват подробности за изборите докато не приключи гласуването. Въпреки това последната анкета, публикувана късно снощи, дава добра представа за настроенията на регистриралите се над 4 милиона шотландци, които днес решават съдбата на страната си. 

Институтът за проучване на общественото мнение "Ипсос мори" съобщи, че 53% ще пуснат бюлетина против отделянето на Шотландия, докато 47% ще се обявят за независимост. Анкетата показва, че привържениците на съюза с Лондон са увеличили преднината си от 4 на 6%.

Гласуването се провежда при изключително голяма избирателна активност, като 97% от електората в Шотландия се е регистрирал за референдума. Сред най-дейните са младите хора между 16 и 24 години. 90% от тях твърдят, че със сигурност ще пуснат бюлетина.

Един от най-известните шотландци, британският тенисист Анди Мъри, даде в последния момент рамо на кампанията за независимост. В ранните часове на днешния ден той пусна съобщение в Туитър, за да каже "да" на самостоятелна Шотландия. Акаунтът на Мъри се следи от близо три милиона души.

Не се очаква обаче неговото мнение да окаже съществено влияние върху намеренията на избирателите. В проучвания преди референдума 74% от шотландците заявиха, че ще гласуват, водени от практични съображения за това как напускането или оставането в Обединеното кралство ще се отрази на техния живот. Едва 19% твърдят, че ще гласуват в съответствие с националната си идентичност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на предаватели на БНР

Днес от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни БУРГАС 5 на честота 95 цяло и 3 мегахерца и НИКОПОЛ 5 на честота 98 цяло и 2 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програма "Христо Ботев" през интернет сайта binar.bg, а в района на Бургас и на честота 96 цяло и..

публикувано на 17.10.24 в 07:50
Бил Нелсън

Шефът на НАСА идва на посещение в Румъния и България

Продължавайки усилията си за задълбочаване на международното сътрудничество и насърчаване на мирното използване на Космоса, директорът на НАСА Бил Нелсън идва на посещение в Румъния и България. И двете страни са подписали Споразумението "Артемида", дефиниращо основни принципи за мирно изследване на Kосмоса, съобщиха от американското посолство у нас...

публикувано на 17.10.24 в 07:48

Oграничен е пожарът, избухнал в незаконно сметище край пловдивски квартал

Ограничен беше снощният пожар, обхванал незаконно сметище край пловдивския квартал Прослав, на което е имало строителни отпадъци. От пожарната в Пловдив съобщиха, че пламъците са се разпростирали на около 3 - 4 декара, както и че не са били отчетени вредни вещества във въздуха в района. Вчера следобед пожар възникна и в землището на..

публикувано на 17.10.24 в 07:43

СЕМ провежда избора на генерален директор на БНР

На заседание на Съвета за електронни медии, насрочено за 11 часа, ще бъде проведен избор на генерален директор на Българското национално радио.  Кандидатите за поста са седем. Във вторник и сряда те представиха концепциите си за развитието на БНР за следващите три години пред членовете на медийния регулатор.  Изборът на..

публикувано на 17.10.24 в 07:41

Мироопазващите сили на ООН в Ливан заявиха, че израелски танк е открил огън по една от наблюдателните им кули

Израел настоя, че военните от мироопазващата мисия на ООН в Ливан не са тяхна мишена след нов инцидент със сините каски. В същото време армията на Тел Авив нанесе удари срещу ирански цели на територията на Сирия, а Съединените щати атакуваха обекти на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Мироопазващите сили на ООН в Ливан заявиха, че..

публикувано на 17.10.24 в 07:35

Пленум на ВСС обсъжда старта на процедурата за избор на председател на ВАС

След като преди месец откри процедура за избор на нов главен прокурор, днес Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъжда старта на процедурата за избор и на председател на Върховния административен съд. Това става месец преди края на мандата на настоящия шеф на ВАС Георги Чолаков. Мандатът му изтича на 22 ноември, а според приетата от Съдийската..

публикувано на 17.10.24 в 05:27
Президентът Румен Радев в Сараево.

Президентът ще се срещне с български военни от мисията на ЕС в Босна и Херцеговина

Президентът Румен Радев, който е посещение в Сараево, ще се срещне с членове на колегията на двете камари на Парламентарната асамблея на Босна и Херецеговина. Перспективата за членство на страната в Европейския съюз, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и развитието на двустранните отношения са във фокуса на разговорите на държавния..

публикувано на 17.10.24 в 05:05