Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на мира

| обновено на 21.09.14 в 12:24

На 21-ви септември е Световният ден на мира. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларацията на Общото събрание на ООН за правото на народите за мир. По този повод темата на Международния ден на мира е "Правото на народите на мир".

В София честването бе при Паметника на Незнайния воин. С изпълнение на националния химн започна празникът. У нас денят се организира от Дружеството за обединените нациии – България с ветераните от войната. Това е едно честване, което се прави вече 7-ма година, целият свят отбелязва тази дата. Стремежът е всички поколения да бъдат включени в отбелязването му. Освен ветераните, присъстват и най-малките от 106-о училище и по-големите деца от 144-то. Петрана Филева е сред организаторите:

Двете училища, с които ние партнираме – Дружеството за ООН, имаме с тях обучения за правата на човека и правото на мира – едно от основните права на всички хора в света.

Тази година по повод 30 години от приемането на световната декларация за правото на народите на мир, денят е посветен на това събитие. Песента „Имеджин“ на Бийтълс бе подарена на този ден на света и се чуват посланията на Джон Ленън за мир. Новото този път е, че на големи табла с бели листове всеки минувач може да остави свои мисли за мир. Идеята е на най-младите. Василена Нинова е сред тях:

Идеята се породи, за да накараме повече хора всъщност да помислят какво за тях представлява мирът. Също това е начин повече хора да узнаят какво се чества на днешния ден и да го свържат с нещо хубаво, да дойдат тук и да отпразнуват празника с нас.

Ето и част от посланията, които ще бъдат публикувани:

Мирът е нещо, което всеки желае. За мен това е истината.

За мен мирът е дом, семейство, любов, свобода.

Българските имигранти се включиха активно в Деня на мира в Чикаго. За първи път той е отбелязан преди 32 години. Жителите на града са го превърнали в традиция, като всяка година участниците отправят към човечеството послание да бъдат спрени войната и насилието. Участниците  в парада на мира дефилираха  със  знамената на 193 страни, сред които и  трикольорът  на  България. Денят включва и културна програма, в която  за  първи път  имаше  и  нашенско  участие -   фолклорният   състав   "Верея" с ръководител Константин Маринов. Българските танци заслужиха одобрителни възгласи и много аплодисменти. Генералният консул  в  Чикаго Симеон Стоилов, който беше сред многобройните  дипломатически  представители, каза, че родината ни заема твърда позиция и е против военните конфликти във всички точки по света. А посланието на тази прекрасна инициатива е да бъдат спрени войната  и насилието.

За първи път Денят се чества през септември 1982 година. През 2001-ва Общото събрание на ООН утвърждава 21 септември за Ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин На срещата при областния управител на София,..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията, заяви пред БНР Михаил Колчев от ръководството на "Свилоза". Има..

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори..

публикувано на 29.07.24 в 12:10

Правителството следи с тревога изявления в РСМ, насочени към нарушаване на международни ангажименти

Правителството на Република България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл. чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор VIII..

публикувано на 29.07.24 в 11:41
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

Президентът на Венецуела Мадуро и опозиционният лидер Гонсалес се обявиха за победители на изборите

И президентът на Венецуела Николас Мадуро, и съперникът му от опозицията Едмундо Гонсалес обявиха победа в президентските избори, които протекоха на фона на взаимни обвинения, както и на съмнения в чужбина за честността на вота. Избирателната комисия обяви, че Мадуро печели трети мандат с 51% от гласовете,   а кандидатът на опозицията е..

публикувано на 29.07.24 в 11:36
Миконос, Гърция, 18 юли 2021 г.

Ръст на международната престъпност по гръцките острови

Пренатоварените от туристи гръцки острови станаха цел на международни престъпни банди. Днес започва масирана полицейска акция на остров Миконос срещу обири и разпространение на наркотици. Организирани банди пристигат от чужбина и действат на гръцките острови, съобщават от гръцката полиция, която си сътрудничи с Интерпол. Рязко..

публикувано на 29.07.24 в 11:30

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан Тамахкяров поясни: "Не са указани параметрите, които са необходими, за да се зарежда водата - какво..

публикувано на 29.07.24 в 11:15