Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Луфтханза" пак стачкуват за пенсиите си

Пилотите на "Луфтханза" отново ще стачкуват днес, след като преговорите за схемите за тяхното пенсиониране се провалиха за пореден път. Дългите полети от Франкфурт на Майн ще бъдат отложени. Говорител на синдиката на пилотите смята, че засегнатите полети ще бъдат между 70 и 80.

Профсъюзът проведе няколко стачки през изминалите седмици, тъй като настоява авиокомпанията да запази пенсионната схема, която позволява на пилотите да се пенсионират на 55 години и да получават 60% от заплатата си, преди да достигнат възрастта за традиционна пенсия. Според "Луфтханза" тази схема вече не е актуална заради увеличената продължителност на живота и заради съдебно решение, според което пилотите вече могат да работят до 65 години.

В неделя друг голям авиопревозвач "Ер Франс" прекрати двуседмичната стачка, която струваше на компанията повече от 280 милиона евро, въпреки че спорът с ръководството остана нерешен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Салвадор Иля

Парламентът в Барселона избира нов премиер на Каталуния

Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, който е в изгнание от седем години, възнамерява да се завърне в Испания, като рискува да бъде задържан. Регионалният парламент в Барселона трябва днес да избере новия каталунски премиер. Карлес Пучдемон напусна Испания, за да избегне съдебно преследване след неуспешния опит за отцепване..

публикувано на 08.08.24 в 08:14

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 08:13

Операторът на газовата връзка Гърция-България: Ще продължим да разширяваме капацитета на интерконектора

Независимият газопреносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) ще продължи с плановете си за разширяване на капацитета на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Планира се той да бъде разширен до 5 млрд. куб. м при 3 млрд. куб. м в момента. Това ще стане въпреки липсата на пазарен интерес за резервиране на допълнителен капацитет, посочва..

публикувано на 08.08.24 в 08:06

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 07:53

Депутатите разглеждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование

Депутатите ще разгледат днес предложение за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП. Социалистите предлагат учебникът и учебният комплект за всеки предмет да е един. В днешния пленарен ден  ще се обсъждат и промени в Закона за личната помощ, внесени от партия "Възраждане". Промените целят да въведат..

публикувано на 08.08.24 в 07:50

САЩ ще разговарят с Киев за навлизането на руска територия

Съединените щати планират да разговарят с украинските въоръжени сили, за да разберат повече за навлизането на руска територия, заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя подчерта, че САЩ не са разполагали с предварителна информация за атаките. Русия води ожесточени сражения за граничния град Суджа, Курска област, на 8 км в руска..

публикувано на 08.08.24 в 07:45
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: И САЩ, и Русия не искат ескалация на конфликта в Близкия изток

" И Иран, и Израел трудно могат да балансират съществуващата дилема в Близкия Изток. Истинските балансьори в региона са САЩ и Русия . И двете сили обаче дадоха знак, че не искат есклация в Близкия изток" . Това обясни пред БНР доц. Искрен Иванов, политолог, преподавател в СУ и експерт по международна сигурност.  Балансът на силите в Близкия..

публикувано на 08.08.24 в 07:38