Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Велков: Никога с колело по Е-79

Снимка: velo100.bg
В днешната рубрика ще ви запознаем с Петър Велков. Той е единственият българин, който е обиколил 100-те туристически обекта на България, определени от Българския туристически съюз.Смелото начинание Петър предприема в средата на това лято, посещавайки първо Минния музей в Перник, а в началото на септември получава и последния печат във Видин.

Петър Велков е IT специалист от Костинброд, завърнал се в страната ни след петгодишно обучение в Амстердам. Там любовта към велосипедното придвижване се затвърждава още повече и така прибирайки се у дома - решава да предприеме мащабен колоездачен поход, който да не бъде безцелен. И се сеща за книжката със 100-те туристически обекта, отдавна надхвърлили тази бройка, които Българския туристически съюз е определил.

Петър се отправя първо към Югозападната част на страната, изобилстваща от планини и според него по-интересна част от обиколката му, а след това към Северна България, където жаркото слънце се оказва най-сериозната му пречка и затова е принуден да се движи предимно през нощта. За 44 дни, колкото продължава неговото велопътешествие Петър изминава общо 4368 км. През това време той се среща с много хора, които потвърждават вярата му в доброто у всеки и определя този период като непрестанна веломедитация. Разбира се, попада и на велотуристи – 35-има, като само двама били българи. Младежът е нощувал най-много в палатка, също в хамак, в 4 манастира, а за малко и да спи в джамията в Мадан, но тя била в ремонт:

Петър изминава над 4300-те километра, карайки през различни терени. Единственото място, на което бил принуден да слезе от велосипеда си, било край Симитли, където доста близка среща с голям камион в един тунел го накарала да се качи на влак и да измине няколко километра без колелото.

Петър смята да предприеме през следващата година отново подобно начинание, като се надява, че този път ще успее да привлече и съмишленици. Именно с тази цел - да качи поне един човек на велосипед и да популяризира велотуризма у нас, той се захваща и с тази колоездачна обиколка през страната.

Ако искате да проследите цялото му пътешествие по дни - може да посетите блога му - velo100.bg

За това, как премина неговата обиколка, трудностите и радостите по време на нея, както и следващата му цел - чуйте разговора на Златина Йовкова с Петър Велков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.