Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Търговище започва конференцията "Панаири, пазари и тържища в българските земи"

Снимка: Радио Шумен

Изследователи, краеведи и научни работници вземат участие в откриващата се днес в Търговище Четвърта национална научна конференция "Панаири, пазари и тържища в българските земи". Организатори са Българската академия на науките, Съюзът на учените и Регионалният исторически музей. Научен ръководител е проф. Андрей Пантев.

Научният форум ще започне с лекция на проф. Димитър Саздов за приоритетите на българския търговски обмен след Освобождението, уточни Магдалена Жечева от Историческия музей.

За първи път имаме едно много сериозно участие на колегите от Държавния архив в Русе, които ще ни представят материали, свързани с участието на Русе в първото изложение в Пловдив.

Пламен Бонев попада на една много интересна серия от картички, снимки по-точно, от панаира през 30-те години, които той ще представи. За нас ще е изключително ценно да допълним нашите представи за Търговищкия панаир. Колегите от Димитровград, Хасково и Троян представят различни тържища и пазари, които са характерни за тези райони на  България, включително Свищов и Ловеч, които участват за първи път.

Научната конференция ще завърши утре с посещение на археологическите разкопки на древния град Мисионис край Търговище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Швеция: Деца под двегодишна възраст не трябва изобщо да гледат клипове и филмчета

Деца на възраст под 2 години, не трябва изобщо да гледат клипове и филмчета - нито в интернет, нито по телевизията. Това обяви агенцията за обществено здравеопазване на Швеция, цитирана от Френс прес. Децата между две и петгодишна възраст трябва да бъдат ограничавани до максимум един час време пред екран на ден, се казва в новите препоръки на..

публикувано на 02.09.24 в 14:18

КЗП с проверки на пазара на стоките и услугите, свързани с подготовката за новата учебна година

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва засилени проверки на пазара на стоките и услугите, свързани с подготовката за новата учебна година. Ще се следи за цени, намаления и характеристики на стоки за ученици, предлагани онлайн и във физически магазини, както и за коректността на отправените послания към потребителите. Комисията за..

публикувано на 02.09.24 в 14:10

Иван Христанов: Начело на листите ни ще са турци, хора от помашката общност и роми

В сряда ще има национален съвет на "Единение" и ще решим за явяването ни на изборите. Ние амбициозно искаме да разбием този модел и да кажем, "ДПС нямат ексклузитет". Начело на листите ни ще са турци, хора от помашката общност и роми. И наистина искаме да се демонстрира, че сме  народна партия, партия на единството. Това коментира Иван..

публикувано на 02.09.24 в 14:04

Задръстване на АМ "Тракия" заради катастрофа между два камиона

Катастрофа между два камиона е станала на седми километър на АМ "Тракия" в посока София.  В следствие на удара камионите са се запалили. От МВР уточняват, че и двамата водачи не са пострадали.  Заради катастрофата се е образувало задръстване в посока София.

публикувано на 02.09.24 в 14:04

Би Би Си: Глобална мрежа измамници е осигурявала на студенти безполезни визови документи

Разследване на Би Би Си установи, че глобална мрежа измамници е измъкнала от студенти десетки хиляди паунда за безполезни визови документи, които те са се надявали да им позволят да работят в Обединеното кралство. Разследването на медията установи, че посредници, работещи като агенти за набиране на персонал, "примамват" чуждестранни студенти,..

публикувано на 02.09.24 в 14:04

Неизвестни хора са влезли с взлом в Генералното консулство на България в Дубай

Неизвестни хора са влезли с взлом в Генералното консулство на България в Дубай, Обединените арабски емирства. Инцидентът е станал в извънработно време, съобщават от Министерството на външните работи. Ведомството е било информирано незабавно за инцидента и е дало разрешение компетентните местни служби да извършат съответните следствени..

публикувано на 02.09.24 в 13:58

Полицията в Кюстендил е използвала стоп патрони при гонка с непълнолетен шофьор

Полицията в Кюстендил е използвала стоп патрони при гонка с непълнолетен шофьор. При преследването няма пострадали, в колата е имало още един мъж. Работата по изясняване на случая продължава. Случаят е от ромския квартал "Изток" в града. През нощта е получен сигнал в областната дирекция, че непълнолетно момче, 15-годишен, управлява автомобил..

публикувано на 02.09.24 в 13:53