Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Започващите днес консултации за съставяне на правителство и задачите пред новия парламент са основна тема на днешните вестници.

Заради фаталното съвпадение 13/13 изтеглиха по-рано срещата ГЕРББСП, пише "Стандарт" и пояснява, че днешната среща в Народното събрание трябвало да започне в 13 ч., но е изместена за 10 ч. При кабинет от две партии, ГЕРБ дава три министерства на коалиционния си партньор правосъдие, земеделие и здравеопазване. Вестникът посочва, че до разпределение на министерски постове може да се стигне на втория кръг от консултации, вече между лидерите.

Вестник "Преса" съобщава, че БСП влиза в преговорите с 12 червени линии, а Реформаторите с екшън план. "Вместо консенсус някой иска да ми чупи ръчичките. Няма да позволя!", под това заглавие "Преса" предлага интервю с Бойко Борисов, който обещава, че ще положи всички усилия, за да има правителство.

Много тежки задачи чакат бъдещия парламент още първите дни, пише "24 часа" и изрежда бюджет, КТБ, ток и промени в закона за влоговете. Последното се налага спешно, тъй като България е заплашена от наказателна процедура заради забавен достъп на вложителите до гарантираните им депозити в затворените почти четири месеца две банки. "24 часа" предлага пълен списък и снимки на новите депутати и представя най-интересните сред новите лица в парламента.

Списък на новите депутати има и в "Дума". По повод днешните преговори за правителство в коментара на първа страница се посочва, че ГЕРБ може да са всякакви, но си дават ясна сметка, че съюз с БСП ще бъде много по-устойчив от коалиция с Реформаторския блок, който е вътрешно нестабилен.

Според вестник "Сега" Борисов иска максимум власт с минимум отговорност. Авторът на коментара на страницата "Наблюдател" експертът по политически маркетинг Армен Бабикян посочва, че ако има коалиция, по-вероятно е тя да се казва "Южен поток" или "КТБ", или нещо, което да обедини на широка основа поредната порция от партии, които се осъществиха със задкулисна финансова протекция.

БСП няма да влиза в кабинета, да си го правят десните под това заглавие "Труд" помества интервю със Захари Георгиев от левицата, който е сред тримата, които ще се срещнат днес с представителите на ГЕРБ.

Пряко избираме 120 депутати, пише "Труд" в заглавие на първа страница и съобщава, че експерти в служебното правителство работят усилено по проект за промени в Изборния кодекс, които връщат смесената избирателна система. Още преди да бъде съставено новото правителство, служебният премиер Георги Близнашки ще поиска от бъдещия  председател на Народното събрание да бъде произведен референдума за избирателната система, както и да бъдат намалени необходимите подписи за провеждане на допитване.

"Труд" предлага разследване, което е установило, че семейството на банкера Цветан Василев е купило имот за 20 милиона евро на Женевското езеро само месеци преди КТБ да бъде поставена под особен надзор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Доналд Тръмп беше евакуиран от предизборно събитие

Бившият американски държавен глава и настоящ кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп беше евакуиран по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания.  Видео кадри показват как Тръмп се навежда, докато се чуват силни шумове, подобни на изстрели. На дясното ухо на Тръмп се вижда кръв. Агенти на тайните служби бързо успели да се..

публикувано на 14.07.24 в 01:48

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05