Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

| обновено на 14.07.24 в 04:15
Снимка: AP Photo/Evan Vucci / Снимка: БТА

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. Нападателят, както и един от присъстващите на предизборното събитие, са загинали при инцидента, а състоянието на друг от зрителите е сериозно. Това съобщи местен прокурор, цитиран от "Асошиейтед прес" и "Вашингтон пост".



Бившият американски държавен глава и настоящ кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп беше евакуиран от агенти на Сикрет сървис по време на предизборния митинг в щата Пенсилвания. Видео кадри показват как Тръмп се навежда и прикрива дясното си ухо, докато се чуват шумове, които звучат като изстрели. След това на дясното ухо на Тръмп се вижда кръв. Докато е придружаван извън сцената, бившият президент вдигна във въздуха юмрук, така че да го види публиката на предизборното събитие.
Доналд Тръмп обяви, че куршум е пронизал горната част на дясното му ухо, след като нападател е открил огън по време на предизборния митинг в щата Пенсилвания. Това написа бившият президент в профила си в социалната мрежа "Трут соушъл".
По-рано изданието "Аксиос" предаде, че Тръмп е пострадал от счупени стъкла и не е бил засегнат от куршум.

От кампанията на Тръмп благодариха на служителите на службите за сигурност и здравните специалисти за бързите им действия. Оттам уточняват, че Тръмп е добре и бива преглеждан в местно здравно заведение. В момента тече разследване на покушението, съобщиха от Сикрет сървис.

Президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са били брифирани за нападението, което беше осъдено както от представители на Републиканската, така и на Демократическата партия. Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, който е демократ, определи политическото насилие като абсолютно неприемливо. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че е ужасен от случилото се. Бившият вицепрезидент Майк Пенс обяви, че със съпругата му се молят за Тръмп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Рафаел Лос: Невъзможно е НАТО да бъде имунизирана срещу Тръмп

Лидерите на 32-те страни членки на НАТО се събраха тази седмица във Вашингтон, където преди 75 години е подписан Северноатлантическия договор. Във Вашингтонската декларация съюзниците потвърдиха своето единство и готовност да бранят територията на..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

Гаф след гаф: Байдън сбърка Зеленски с Путин – Камала Харис с Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Джо Байдън погрешка представи по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон президента на Украйна Володимир Зеленски като Владимир Путин, съобщи Франс прес. Докато посрещаше украинския държавен глава, Байдън заяви: "А..

публикувано на 12.07.24 в 08:26

Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първата си самостоятелна пресконференция от ноември миналата година в рамките на юбилейната среща на НАТО. Това беше първото значимо медийно участие на президента Байдън след дебата с неговият конкурент за..

публикувано на 12.07.24 в 08:05

Ивайло Иванов: Връщане на Тръмп в Белия дом е основното безпокойство за бъдещето на НАТО

Евентуално връщане на Доналд Тръмп в Белия дом е основното безпокойство за бъдещето на НАТО.  Това каза пред БНР Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" и уточни: " Това, което седи като някаква сянка над срещата на върха на НАТО,..

публикувано на 11.07.24 в 16:59
Ники Хейли

Ники Хейли даде зелена светлина на делегатите си да подкрепят Тръмп

Ники Хейли даде зелена светлина на делегатите, които е спечелила по време на тазгодишните първични избори на Републиканската партия, за да могат те свободно да подкрепят кандидата за президент Доналд Тръмп на партийния конгрес следващата седмица -..

публикувано на 10.07.24 в 13:04
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Алис Вайдел

Алис Вайдел, АзГ: Стискам палци на Тръмп, защото обеща да сложи край на войната в Украйна

Крайната десница в Германия се надява, че президентските избори в САЩ ще бъдат спечели от Доналд Тръмп.  Това става ясно от думите на с ъпредседателката на партия "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел, която настоява за незабавно спиране на огъня..

публикувано на 08.07.24 в 17:12
Доналд Тръмп

Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи

Бившият президент Доналд Тръмп и неговият правен екип поискаха от съда да спре производството, свързано с намерените в имението му секретни правителствени документи, докато излезе решение по иска му за отхвърляне на обвиненията въз основа на..

публикувано на 06.07.24 в 09:11
Джо Байдън

Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент"

Американският президент Джо Байдън даде за "Ей Би Си" първото си телевизионно интервю след предизборния дебат с предшественика си Доналд Тръмп на 27 юни. Байдън определи представянето си тогава като "лош момент" и увери, че то не е признак за някакво..

публикувано на 06.07.24 в 04:06
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54