Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атака" се отказа от консултациите с ГЕРБ

| обновено на 18.10.14 в 13:35
Снимка: БГНЕС

Представителите на "Атака” няма да участват в консултациите с ГЕРБ за съставяне на правителство. Контактната група на "Атака" е направила опит да се свърже с ГЕРБ с искането за пряко излъчване на консултациите, но не е получила официален отговор и затова няма да присъства на разговорите с преговорния екип на партията с най-много депутати в 43-тото Народно събрание.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров оповести официално решението и посочи, че досегашните консултации на ГЕРБ с останалите политически сили в парламента са били безсмислени:

Досега тези разговори или някакви консултации, както ги наричат, показаха, че те нямат никакъв, абсолютно никакъв смисъл всъщност. Защо? Защото вчера видяхте как една от коалициите, която влиза при ГЕРБ да преговаря, беше отрязана, въпреки че въпросната коалиция (за ББЦ става дума) беше готова да предложи това, което няма. Въпреки това с тях разговори не протекоха и нямаше никакво разбирателство. Защо? Защото явно план-схемата е била такава - в бъдещото управление ще влязат ГЕРБ, коалиция ГЕРБ, коалиция Реформаторски блок, нескрита подкрепа на ... тоест, скрита подкрепа, задкулисна на ДПС, и коалиция Патриотичен фронт. Тази схема вече е ясна, за нея се изказаха дори и представители на чужди посолства. Така че тези срещи тук, които се водят, те са единствено, за нас единствено чист политически пиар, в който ГЕРБ, коалиция ГЕРБ иска да се представи като някаква съглашателна партия, партията, която е конструктивна.

Цецка Цачева от преговорния екип на ГЕРБ заяви след провалената среща.

Имахме възможност на въпрос - вчерашния ден да заявим, че условие, което ни бе поставено от партия "Атака" - диалогът да се води пред камери. Считаме за неприемливо, защото това е в нарушение на мандата, който ние имаме съгласно решения на изпълнителната комисия. Там много ясно е казано, че се води стенограма, стенографски запис на срещата с допускане на журналисти в зала "Запад" - така, както и днес вие видяхте, че ние в точния час бяхме там и коректно очаквахме колегите от "Атака". Не можем да си позволим продължаване на предизборната кампания - нещо, което считаме, че те вършат в момента, защото имахме да им зададем важни въпроси и съответно ние да изложим своя позиция. Така или иначе фактът е факт. Провалени са консултациите между ГЕРБ и "Атака" поради неявяване на "Атака" в часа, в който бяха поканени, и на мястото, в което бяха поканени, при условията, с които, при които провеждаме консултациите с представителите на останалите политически сили. 

Румяна Бъчварова добави: 

Ние оценяваме отказа им дори да се срещнат очи с очи в нас като неуважение не към нас, а към техните избиратели и към българската демокрация и парламентаризма. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хиляди демонстранти в подкрепа на семействата на израелските заложници, участват в протестен митинг пред военния щаб на Кирия в Тел Авив, Израел, 01 септември 2024 г.

Хиляди протестираха срещу Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на Хамас"

Хиляди израелци излязоха днес на протест в Тел Авив и Ерусалим срещу премиера Бенямин Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на плестинската групировка Хамас, чиито тела са били открити снощи в подземен тунел в ивицата Газа. Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас" Лидерът на най-големия синдикат в Израел..

публикувано на 01.09.24 в 21:19

Локализиран е пожарът в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол

Локализиран е пожарът, който пламна следобед в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол.  Пожар гори в бившите "Пехотински казарми" в Ямбол Огънят е засегнал сухи треви и храсти. Пожарникари и общински служители обхождат мястото, за да не се допусне възпламеняването на вече загасени огнища. Причината за пожара още не е известна.

публикувано на 01.09.24 в 20:29

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица, което беше въведено  преди седмица заради пожара под Черни връх в Рила, съобщи кметът на Дупница Първан Дангов.  Гасенето продължи повече от 10 дни, когато в планината се изля обилен дъжд. Районът обаче е под наблюдение за възобновяващи се огнища. Има улеи и места..

публикувано на 01.09.24 в 20:26

"Алтернатива за Германия“ печели вота в източногерманската провинция Тюрингия

За първи път крайнодясната „Алтернатива за Германия“ печели избори във Федералната република. В източногерманската провинция Тюрингия партията събира 33 на сто от гласовете в днешния регионален вот, сочат първите прогнозни резултати.  Миграцията и войната в Украйна се превърнаха в основните теми за избирателите.  "Алтернатива за Германия" е..

публикувано на 01.09.24 в 20:02
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Партията на Алиев печели изборите в Азербайджан

Предсрочни парламентарни избори се проведоха днес в Азербайджан. По данни от екзит пол победител е управляващата партия "Нов Азербайджан", оглавявана от президента Илхам Алиев.  Но допитването, цитирано от агенция Ройтерс, показва, че мнозинството й в 125-местния парламент ще е едва от 63-ма депутати. В досегашния състав на парламента..

публикувано на 01.09.24 в 19:55

И в Пернишка област не се договориха за състава на РИК

И партиите в Пернишка област не се договориха за състава на Районната избирателна комисия - пак заради отделни предложения от двете крила на ДПС при само една квота за партията, съобщи областният управител Людмил Веселинов. Така и за Перник Централната избирателна комисия ще трябва да определи служебно състав на районната комисия от 13 души...

публикувано на 01.09.24 в 19:48

Доган е напуснал резиденцията в Росенец

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е напуснал резиденцията в Росенец. Това съобщи бТВ, чийто екип е бил  допуснат в имота от собственика Данаил Папазов. От разпространените кадри, че вижда, че р езиденцията и дворът са пусти.  Лоялните на Доган в ДПС зоват за "категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян..

публикувано на 01.09.24 в 19:31